UmanSense har tagit in två miljoner kronor i en nyemission med Christer Fåhraeus som största externa investerare. Kapitalet ska användas till fortsatt utveckling av en medicinteknisk produkt som förutser strokeanfall för att patienter med hög risk för stroke ska få vård i tid.
– Vid strokeanfall är det viktigt att patienterna snabbt kommer till sjukhus eftersom hjärnskadan blir bestående redan efter några timmar, säger Cecilia Belfrage, VD och medgrundare.
Produkten, som är baserad på forskning inom strokebehandling, matematik, medicinteknik och artificiell intelligens, består av två armband med sensorer och en mobiltelefon. Med en särskild algoritm upptäcker sensorerna om användaren drabbats av stroke, vilket sätter igång en larmkedja.
Till hösten är det tänkt att produkten ska lanseras på den svenska marknaden till sjukhus där patienter med hög risk för stroke behandlas. I nästa steg ska produkten lanseras i övriga EU-länder och därefter i USA. Det finns även planer på att starta en pilot med en möjlig kund i höst och genomföra kliniska studier tillsammans med landsting i Sverige som en del av lanseringen.
– Om vi slår igenom snabbt finns det en enorm potential för vår produkt. Närmare vart tredje strokeanfall drabbar människor i arbetsför ålder och det finns inte någon liknande produkt på marknaden i dag, säger Cecilia Belfrage till Rapidus.
UmanSense grundades 2014 i Lund av Cecilia Belfrage, Johan Wassélius och Petter Ericson. 2018 gick LU Holding, Christer Fåhraeus och Cognimatics-grundarna Rikard Berthilsson och Kalle Åström in som delägare. Christer Fåhraeus är nu bolagets största externa delägare. Nästa kvartal planerar UmanSense att bjuda in nya externa investerare.
Jessika Nord