söndag 24 november 2024

inloggad som

ICT om storaffären: ”Additudes ambitioner vägde tyngst”

|  ,
|  ,

Konsultbolaget Additude, som sysselsätter 160 personer i Malmö, blir en del av den holländska ICT-koncernen i och med storaffären som presenterats i dag. En affär som tagit ungefär ett år att ro i hamn sedan ICT började snegla på den nordiska marknaden, berättar koncern-vd Jos Bleije för Rapidus.

ICT-koncernen har sedan tidigare verksamhet i såväl Nederländerna som Tyskland och Belgien. Nästa steg var den nordiska marknaden, och vd Jos Bleije gav för ett år sedan en rådgivningsfirma i uppdrag att undersöka både de nordiska länderna och Storbritannien för att avgöra var ICT borde expandera.

– Vi kom snabbt fram till att Sverige vore idealt att börja i, vår arbetskultur och värderingar är väldigt lika. Vi ställde samman en lista på 60 potentiella partnerbolag och inom tio minuter hade Additude hamnat högst upp på listan, säger Jos Bleije till Rapidus.

De tre skälen som vägde tyngst till förmån för Additude var deras ambitioner, fokus inom samma teknikområden, och det faktum att de vunnit DI:s Gasellen-pris flera år i rad. Under sommaren 2018 tog ICT kontakt med Additudes vd Sam Aston.

Hur kommer det sig att ni fattade intresse för Skåne och södra Sverige snarare än Stockholm?

– När vi började undersöka de nordiska marknaderna upptäckte jag, vilket jag skäms för, att Sverige har mycket mer industriell aktivitet än jag kände till. Till skillnad från Norge har Sverige ett flertal starka affärsregioner. Vanligtvis tittar man på huvudstaden, och it-hubben där, men vi ville inte göra som vanligt. Vi såg också att Additude hade en liknande ambition som vi, att utgå från södra Sverige för att sedan expandera till resten av landet.

Så närheten till Köpenhamn var inte en faktor?

– Nej, vi märkte först i efterhand hur bekvämt det var att flyga till Kastrup och bara ta tåget över. Men det var inte ett skäl, snarare en bonus.

Hur kommer Additudes kunder märka av förändringen?

– Additudes arbete och ambitioner fortgår som vanligt, och Sam Aston är kvar som vd. Men det är klart att vi är ett större bolag som finns i fler länder, och det innebär att vi kan flyga in experter inom områden som vi är bra på, som health tech.

Additude blir formellt en del av ICT-koncernen från och med februari. Samtidigt tar Additudes vd Sam Aston plats i ledningsgruppen för ICT. Hur stor affären är i pengar uppger inte bolagen.

Felicia Frithiof

Konsultbolaget Additude, som sysselsätter 160 personer i Malmö, blir en del av den holländska ICT-koncernen i och med storaffären som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Motvind för Dan Olofssons bolag

    Det Dan Olofsson-kontrollerade bemanningsbolaget Pion Group går dåligt. Siffrorna för årets tredje kvartal visar att intäkterna sjunker och rörelsemarginalen backar kraftigt. Det finns en förklaring som påverkar kraftigt.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Norska pengar ska göra Great IT ”greit”

    Expansiva Great IT fortsatte växa under förra året. Samtidigt vände tidigare vinster till förlust på sista raden. Nu tar koncernen in norska pengar för att driva på den fortsatta tillväxtstrategin.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.