torsdag 29 februari 2024

inloggad som

ICT om storaffären: ”Additudes ambitioner vägde tyngst”

|  ,
|  ,

Konsultbolaget Additude, som sysselsätter 160 personer i Malmö, blir en del av den holländska ICT-koncernen i och med storaffären som presenterats i dag. En affär som tagit ungefär ett år att ro i hamn sedan ICT började snegla på den nordiska marknaden, berättar koncern-vd Jos Bleije för Rapidus.

ICT-koncernen har sedan tidigare verksamhet i såväl Nederländerna som Tyskland och Belgien. Nästa steg var den nordiska marknaden, och vd Jos Bleije gav för ett år sedan en rådgivningsfirma i uppdrag att undersöka både de nordiska länderna och Storbritannien för att avgöra var ICT borde expandera.

– Vi kom snabbt fram till att Sverige vore idealt att börja i, vår arbetskultur och värderingar är väldigt lika. Vi ställde samman en lista på 60 potentiella partnerbolag och inom tio minuter hade Additude hamnat högst upp på listan, säger Jos Bleije till Rapidus.

De tre skälen som vägde tyngst till förmån för Additude var deras ambitioner, fokus inom samma teknikområden, och det faktum att de vunnit DI:s Gasellen-pris flera år i rad. Under sommaren 2018 tog ICT kontakt med Additudes vd Sam Aston.

Hur kommer det sig att ni fattade intresse för Skåne och södra Sverige snarare än Stockholm?

– När vi började undersöka de nordiska marknaderna upptäckte jag, vilket jag skäms för, att Sverige har mycket mer industriell aktivitet än jag kände till. Till skillnad från Norge har Sverige ett flertal starka affärsregioner. Vanligtvis tittar man på huvudstaden, och it-hubben där, men vi ville inte göra som vanligt. Vi såg också att Additude hade en liknande ambition som vi, att utgå från södra Sverige för att sedan expandera till resten av landet.

Så närheten till Köpenhamn var inte en faktor?

– Nej, vi märkte först i efterhand hur bekvämt det var att flyga till Kastrup och bara ta tåget över. Men det var inte ett skäl, snarare en bonus.

Hur kommer Additudes kunder märka av förändringen?

– Additudes arbete och ambitioner fortgår som vanligt, och Sam Aston är kvar som vd. Men det är klart att vi är ett större bolag som finns i fler länder, och det innebär att vi kan flyga in experter inom områden som vi är bra på, som health tech.

Additude blir formellt en del av ICT-koncernen från och med februari. Samtidigt tar Additudes vd Sam Aston plats i ledningsgruppen för ICT. Hur stor affären är i pengar uppger inte bolagen.

Felicia Frithiof

Konsultbolaget Additude, som sysselsätter 160 personer i Malmö, blir en del av den holländska ICT-koncernen i och med storaffären som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.