Kort sagt:
Den svenska aktiemarknaden erbjuder en i det närmaste unik miljö för unga företag. Men nu leder börsfallet till att det dels blir svårare för nya företag att notera sig, dels tuffare för dem som behöver göra nyemissioner att locka till sig tillräckligt med kapital.
Av Anders Haskel, Gästskribent
Nästan ingen annanstans är det lika enkelt att notera bolag och få in kapital till unga bolag som i Sverige. Det bygger i grunden på en unik aktiemiljö med ett stort privatspararintresse som har växt fram under fyra decennier. Men efter flera års mycket gynnsamma förutsättningar kan läget snart komma att bli tuffare. Allt hänger samman med börsutvecklingen.
Enligt min bedömning är vi inte riktigt där än, bland annat tack vare att börsen stabiliserats en del efter årsskiftet. Skulle nedgången däremot ta ny fart och hålla i sig en bit in på året kommer det att bli betydligt svårare att notera nya bolag samt för de redan noterade att ta in nytt kapital, i alla fall till villkor som är tillräckligt attraktiva för de tidigare ägarna.
Börsnedgången i sig innebär ju att jämförelseobjekten blivit billigare. När ett nytt bolag ska in måste prislappen helt enkelt sättas så att den harmoniserar med det aktuella börsläget. För ett bolag som ändå måste ha in kapitalet finns det ingen annan lösning än att sätta ett lägre pris än vad ägarna egentligen önskar. Sedan är frågan om det finns tillräckligt många villiga köpare till aktien. Ett känt faktum är att aktieägare blir betydligt mindre villiga att ta risk efter en tid med krympande portföljvärden. Det gäller framför allt mindre aktieägare som bolagen som noteras på de mindre listorna i många fall är starkt beroende av.
Vad gäller nyemissioner kan marknaden komma att ställas inför ett betydligt större problem än om ett antal nyintroduktioner skulle utebli.
Ett stort antal bolag på de mindre listorna kommer att behöva ta in nytt kapital via aktiemarknaden mer eller mindre akut.
Enligt statistik på Spotlight Stockmarkets hemsida (tidigare Aktietorget) genomförde bolagen på listan 201 nyemissioner under treårsperioden 2016-2018. Flest emissioner gjordes i fjol men antalet är relativt jämnt fördelat mellan åren. Antalet kan ställas mot att 175 bolag är noterade på listan, vilket alltså innebär minst en emission per bolag i genomsnitt. Sedan finns det ju en del bolag som emitterat vid mer än ett tillfälle medan andra klarat sig helt utan externt kapital.
Baserat på dessa data är det ingen vågad gissning att ett stort antal bolag kommer att behöva nya pengar inom de kommande tolv månaderna.
Jag har inte tagit fram någon uppgift på hur många emissioner som gjorts av bolagen på Stockholmsbörsens småbolagslista First North men anar att bilden är liknande.
Ett sinande kapitalflöde på grund av svag börs riskerar därför att skapa allvarliga problem för en lång rad noterade företag framöver. En del av dessa bolag finns i Skåne där inte minst en rad life science-företag med bas i Lund kommit till börsen senaste åren utan att ha finansiering säkrad för mer än något års verksamhet.
En fördel finns det ändå med att vara noterad och det är att så länge alla befintliga ägare får vara med och köpa nya aktier går det i princip att sätta emissionskursen hur lågt som helst. Skulle de befintliga aktieägarna trots kraftig rabatt inte vara intresserade finns det andra som kan ta över teckningsrätterna och se till att emissionen går i lås. Förlorare i detta läge kan bli personer bland bolagets grundare som ingår i ägarkretsen och riskerar en kraftig utspädning av sitt ägande om de saknar kapital för att vara med i emissionen. Därför är det inte säkert att antalet emissioner kommer att minska märkbart. Emissionskurserna kommer däremot att bli lägre. En titt på Spotlights historik ger heller inget belägg för att nyemissionsaktiviteten går ner i samband med dåliga börsår.
Oavsett hur det blir den här gången visar erfarenheten att de bästa projekten klarar sin finansiering även i tuffare tider. De svagaste bolagen med tveksam överlevnadsförmåga tvingas kanske däremot att kasta in handduken tidigare än i ett mer normalt börsklimat.