tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Snart kan du betala med din Kronabyklocka

|  , ,
|  

Malmöbolaget Anima släpper en applikation för betalningstjänster via sin uppkopplade klocka med start i Sverige. Bolaget arbetar nu med tester och certifieringar mot banker, berättar vd Pål Borge för Rapidus.

– Vårt utvecklingsarbete är klart och testning pågår. Problemet är att det finns många olika standarder från de olika bankerna. Så just nu arbetar vi med certifiering mot de stora korttillverkarna, säger Pål Borge.

Det var fyra tidigare Sony Mobile-chefer som startade Anima 2015 tillsammans med kinesiska elektroniktillverkaren GoerTek. Sedan dess har det kinesiska bolaget pumpat in pengar i Animas mjuk- och hårdvaruutveckling som resulterade i lansering under våren 2017 av den smarta armbandsklockan Kronaby.

För något år sedan ingick Anima samarbetsavtal med Stockholmsbaserade uppstartsbolaget Fidesmo, som utvecklar betalfunktioner. Därmed kan konsumenten lägga ett digitalt Mastercard-kort i sin Kronabyklocka och använda klockan för betalning i stället för ett plastkort.

Nu fokuserar en stor del av bolagets 60 anställda i Malmö på vidareutveckling av bolagets IoT-plattform för att kunna användas i andra applikationer där saker ska kopplas upp mot internet.

– Vi har skrivit avtal med vår första kund som ska använda Animas teknik för att styra prylar via internet i egna industriella applikationer, säger Pål Borge.

Han vill inte uppge vilket företag de signerat avtal med, men ger generella exempel på applikationer: all elektronik i hem- och bilmiljö, som att på avstånd starta motorvärmare eller hissa upp bilfönster.

Totalt finns Animas klocka Kronaby, med andra applikationer än betalningsfunktionen, på ett 30-tal marknader, enligt Pål Borge. Han vill inte uppge bolagets omsättning eller resultat. Bolaget har ett 20-tal säljare i Storbritannien, USA och Kina.

Elisabet Ottosson

Malmöbolaget Anima släpper en applikation för betalningstjänster via sin uppkopplade klocka med start i Sverige. Bolaget arbetar nu med tester […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.