tisdag 30 april 2024

inloggad som

Snart kan du betala med din Kronabyklocka

|  , ,
|  

Malmöbolaget Anima släpper en applikation för betalningstjänster via sin uppkopplade klocka med start i Sverige. Bolaget arbetar nu med tester och certifieringar mot banker, berättar vd Pål Borge för Rapidus.

– Vårt utvecklingsarbete är klart och testning pågår. Problemet är att det finns många olika standarder från de olika bankerna. Så just nu arbetar vi med certifiering mot de stora korttillverkarna, säger Pål Borge.

Det var fyra tidigare Sony Mobile-chefer som startade Anima 2015 tillsammans med kinesiska elektroniktillverkaren GoerTek. Sedan dess har det kinesiska bolaget pumpat in pengar i Animas mjuk- och hårdvaruutveckling som resulterade i lansering under våren 2017 av den smarta armbandsklockan Kronaby.

För något år sedan ingick Anima samarbetsavtal med Stockholmsbaserade uppstartsbolaget Fidesmo, som utvecklar betalfunktioner. Därmed kan konsumenten lägga ett digitalt Mastercard-kort i sin Kronabyklocka och använda klockan för betalning i stället för ett plastkort.

Nu fokuserar en stor del av bolagets 60 anställda i Malmö på vidareutveckling av bolagets IoT-plattform för att kunna användas i andra applikationer där saker ska kopplas upp mot internet.

– Vi har skrivit avtal med vår första kund som ska använda Animas teknik för att styra prylar via internet i egna industriella applikationer, säger Pål Borge.

Han vill inte uppge vilket företag de signerat avtal med, men ger generella exempel på applikationer: all elektronik i hem- och bilmiljö, som att på avstånd starta motorvärmare eller hissa upp bilfönster.

Totalt finns Animas klocka Kronaby, med andra applikationer än betalningsfunktionen, på ett 30-tal marknader, enligt Pål Borge. Han vill inte uppge bolagets omsättning eller resultat. Bolaget har ett 20-tal säljare i Storbritannien, USA och Kina.

Elisabet Ottosson

Malmöbolaget Anima släpper en applikation för betalningstjänster via sin uppkopplade klocka med start i Sverige. Bolaget arbetar nu med tester […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.