söndag 24 november 2024

inloggad som

Vigo Carlunds första investering i Skåne

Industrimannen Vigo Carlund, tidigare en av Jan Stenbacks närmaste medarbetare och styrelseordförande i Tele2, köper in sig i Ideonbolaget Strain Labs.

Vigo Carlund arbetade nära Jan Stenbeck i 38 år, bland annat som vd för Investment AB Kinnevik. Efter att han slutade där 2006 satt Carlund som styrelseordförande för Tele2 fram till 2010. Nu gör han sin första investering i Skåne när han satsar 3,5 miljoner kronor i StrainLabs.

– Jag har en portfölj av börsnoterade papper och en del uppstartsbolag, men inget som riktar sig mot denna typ av industri. Det var en slump att jag hittade bolaget, säger Vigo Carlund till Rapidus.

Strain Labs utvecklar mycket små sensorer som monteras i skruvar för att mäta hur hårt spända de är, och kommunikationssystem för att trådlöst via bluetooth skicka signaler till en server som indikerar när skruven riskerar att lossna Den tänkta marknaden är industriföretag inom bland annat kraftindustri, gruvor, flyg, järnväg och oljeplattformar.

– Bolaget är intressant för att det kopplar ihop nya tekniker med industriella applikationer. Det är bra att man, om man lyckas, ska kunna lägga bättre underhållsschema för exempelvis flyg och vindkraftverk, och i förtid få signal på förslitning, säger Vigo Carlund.

Strain Labs, som har två anställda, tog förra året in fem miljoner kronor Bolaget grundades 2014 av bland andra Michael Bäärnhielm, nu vd i teknikbolaget Airec i Malmö, och Philip Edner. Bland de största ägarna finns bolagets styrelseordförande Elisabet Österlund, tidigare global marknadsdirektör på bultbolaget Nord-Lock.

– Pengarna ska gå till fortsatt utveckling. Vi börjar komma fram emot en produkt som vi vill testa i en verklig applikation där det kan vara farligt eller svårt komma åt att utföra underhåll. Vi ska komma till att göra testerna under året, säger Strain Labs vd Lars Öberg.

Elisabet Ottosson

Industrimannen Vigo Carlund, tidigare en av Jan Stenbacks närmaste medarbetare och styrelseordförande i Tele2, köper in sig i Ideonbolaget Strain […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.