söndag 3 december 2023

inloggad som

Vigo Carlunds första investering i Skåne

Industrimannen Vigo Carlund, tidigare en av Jan Stenbacks närmaste medarbetare och styrelseordförande i Tele2, köper in sig i Ideonbolaget Strain Labs.

Vigo Carlund arbetade nära Jan Stenbeck i 38 år, bland annat som vd för Investment AB Kinnevik. Efter att han slutade där 2006 satt Carlund som styrelseordförande för Tele2 fram till 2010. Nu gör han sin första investering i Skåne när han satsar 3,5 miljoner kronor i StrainLabs.

– Jag har en portfölj av börsnoterade papper och en del uppstartsbolag, men inget som riktar sig mot denna typ av industri. Det var en slump att jag hittade bolaget, säger Vigo Carlund till Rapidus.

Strain Labs utvecklar mycket små sensorer som monteras i skruvar för att mäta hur hårt spända de är, och kommunikationssystem för att trådlöst via bluetooth skicka signaler till en server som indikerar när skruven riskerar att lossna Den tänkta marknaden är industriföretag inom bland annat kraftindustri, gruvor, flyg, järnväg och oljeplattformar.

– Bolaget är intressant för att det kopplar ihop nya tekniker med industriella applikationer. Det är bra att man, om man lyckas, ska kunna lägga bättre underhållsschema för exempelvis flyg och vindkraftverk, och i förtid få signal på förslitning, säger Vigo Carlund.

Strain Labs, som har två anställda, tog förra året in fem miljoner kronor Bolaget grundades 2014 av bland andra Michael Bäärnhielm, nu vd i teknikbolaget Airec i Malmö, och Philip Edner. Bland de största ägarna finns bolagets styrelseordförande Elisabet Österlund, tidigare global marknadsdirektör på bultbolaget Nord-Lock.

– Pengarna ska gå till fortsatt utveckling. Vi börjar komma fram emot en produkt som vi vill testa i en verklig applikation där det kan vara farligt eller svårt komma åt att utföra underhåll. Vi ska komma till att göra testerna under året, säger Strain Labs vd Lars Öberg.

Elisabet Ottosson

Industrimannen Vigo Carlund, tidigare en av Jan Stenbacks närmaste medarbetare och styrelseordförande i Tele2, köper in sig i Ideonbolaget Strain […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad