Efter att ha smugit igång lanseringen under våren räknar Veg of Lunds vd Thomas Olander med att sälja uppåt 20.000 liter olje- och potatissmoothie tillverkad med en patenterad metod från Lunds universitet. Bolaget, som nyligen säkrat elva miljoner kronor i riskkapital, ska enligt planen noteras på First North till våren.
Grunden till såväl Veg of Lunds smoothie som bolaget självt är rapsolja, potatis och vatten, ingredienser som normalt inte kan blandas till en homogen dryck. Eva Tornberg, professor emerita i livsmedelsteknik, har dock tagit patent på en metod som håller emulsionen stabil. Sättet potatisen värms på gör att stärkelsen är kvar i små korn, vilket ger mjuk konsistens. Potatisens proteiner hjälper samtidigt till att hålla de små rapsoljedropparna åtskilda i blandningen.
Smoothien, som smaksätts med bär, säljs sedan i våras och somras på några platser i Lund och Stockholm under varumärket My Foodie. Under hösten har den även börjat dyka upp i livsmedelsbutiker runt om i Sverige. Totalt räknar Thomas Olander med att sälja cirka 20.000 liter i år och därmed omsätta runt en miljon kronor.
– Vi har stora förhoppningar om 2019. Realistiskt tror jag vi säljer runt 100.000 liter, säger han till Rapidus.
Parallellt pågår utvecklingen av nya produkter baserade på samma olje- och potatisbas. Först ut är soppor, där Eva Tornberg står för den tekniska utvecklingen och TV-kocken Tareq Taylor för smaksättningen. Sopporna ska enligt plan lanseras i slutet av nästa år.
Än så länge är det bara Thomas Olander och Eva Tornberg som är anställda i Veg of Lund, såväl försäljningen som produktionen är utlagd på underleverantörer.
Bolaget, som numera har formellt säte i Malmö, fick i våras in 5,5 miljoner kronor från ägarkretsen. Veg of Lund är i färd med att plocka in dubbelt så mycket under hösten, och enligt ledningen är den emissionen redan fulltecknad. Kapitalresningen sker inför en planerad notering på First North under första halvåret 2019.
– Det är för en exportsatsning, där vi för tidiga samtal med livsmedelskedjor och andra stora aktörer i Europa, Asien och Nordamerika, säger Thomas Olander.
Veg of Lund har i dag ett 70-tal delägare, däribland LU Holding och Anders Hättmark, styrelseledamot i noterade Lundabolaget OptiFreeze.
Erik Olausson