torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Region Skåne plockar mest innovationsbidrag från EU…

Region Skåne är den klart största bidragstagaren från EU:s sydsvenska strukturfond. Inom insatsområdet innovation och stöd till små och medelstora företag har mer än varannan EU-krona gått till Region Skåne och dess förgreningar, visar Rapidus genomgång.

Trots att det återstår ett par år av programperioden för EU:s regionala strukturfond för Skåne och Blekinge har 95 procent av pengarna vikta till forskning, innovation och företagsfrämjande åtgärder redan blivit fördelade.

Den enskilt största insatsen, 100 miljoner kronor, öronmärktes redan 2015 till Almi Invest Syd, med Region Skåne som storägare. Och även bland övriga beviljade projekt dominerar Region Skåne och dess bolag Innovation Skåne och Invest in Skåne stort, med sammanlagt över 50 miljoner kronor i EU-anslag.

Bland annat har Innovation Skåne fått 6 miljoner kronor för att bygga upp Materials Business Center mellan ESS och Max IV samt nära 20 miljoner kronor till Business Incubation 2020, ett program för att bygga ut inkubatorerna i Skåne och Blekinge.

Slagsidan kan bli ännu större framöver då Invest in Skåne just sökt ytterligare 9 miljoner kronor till det tänkta projektet Southern Sweden Goes World Wide.

Överlag är det nästan enbart offentliga aktörer som fått bidrag. Bortsett från några klusterorganisationer som även har företag som medlemmar syns näringslivet inte till i listan över de som beviljats EU-medel inom insatsområdena innovation och företagsstöd.

Thomas Hansson, miljöpartistisk ledamot i regionala utvecklingsnämnden och ordförande för strukturfondspartnerskapet, som prioriterar bland inkomna ansökningar, påpekar att EU-projekten kräver en motfinansiering på lika mycket från lokala aktörer. Det kan verka avskräckande för näringslivet, menar han.

– Det är också mycket administration som kommer till och företagen ser inte alltid vinsten. Idéburen sektor är ofta med, men det är sällan mindre företag tar projektledningen för sådant här, säger han till Rapidus.

Region Skåne var med och utformade hur strukturfondspengarna skulle fördelas på olika insatsområden och har tung representation i strukturfondspartnerskapet. Är det ens lönt för andra att söka?

– Jodå, det är det. Det är inte så att vi per definition prioriterar oss själva, om vi är projektägare eller inte är ingen tung faktor i bedömningen.

Totalt inom alla insatsområden finns en halv miljard kronor i EU-medel att fördela fram till 2020. Övriga tre områden – bredbandsutbyggnad, koldioxidsnål ekonomi och hållbar stadsutveckling i Malmö – har betydligt lägre söktryck med närmare hälften av potten kvar.

Erik Olausson

Region Skåne är den klart största bidragstagaren från EU:s sydsvenska strukturfond. Inom insatsområdet innovation och stöd till små och medelstora […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Så gör kommunerna för att locka företagen

    De små skånska kommunerna slår de större när det gäller företagsklimat. Det står klart i den rankning som Rapidus publicerade nyligen. Vi ringde upp kommunerna för att höra vad som ligger bakom uppryckningen.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Skånska småkommuner slår de större

    En ny undersökning visar att tre skånska kommuner kvalar in på topp tio-listan över Sveriges kommuner med bäst företagsklimat – samtidigt tappar de skånska storkommunerna alltmer mot de mindre.