torsdag 21 november 2024

inloggad som

Digital Metal drar in miljoner på ny affärsgren

Hittills är det främst legotillverkning av 3D-utskivna metallkomponenter som stått för intäkterna när Digital Metal växt till att sysselsätta närmare 30 personer. Nu har bolaget, som är en del av Höganäs-koncernen, sålt de första exemplaren av själva skrivaren – för 600.000 euro styck.

Bland annat har brittiska forskningsinstitutet National Center for Additive Manufacturing köpt in Digital Metals egenutvecklade 3D-skrivare. Maskinen bygger upp avancerade strukturer genom att successivt lägga på 42 mikrometer tjocka lager av metallpulver och bindemedel. Överflödigt pulver avlägsnas med tryckluft och återanvänds medan den färdiga strukturen sintras i en ugn för att få rätt hållfasthet och ytfinish.

– Vi har sålt ytterligare maskiner i Europa, inom flygindustrin och till en stor aktör i bilindustrin, säger Digital Metals vd Ralf Carlström utan att vilja ge fler detaljer.

För att kunna serietillverka skrivaren samt hantera service och support har Digital Metal under året utökat både personalstyrkan och lokalytan med cirka 50 procent. Med nuvarande bemanning har bolaget kapacitet att tillverka 30 3D-skrivare per år, med ett listpris på 600.000 euro styck, uppger Ralf Carlström.

– Under 2018 räknar vi med att intäkterna från försäljningen av 3D-skrivare ska bli större än intäkterna från legotillverkningen, säger han till Rapidus.

Legotillverkningen sker i dag med fyra 3D-skrivare i fabriken i Höganäs. Bland annat har Digital Metal producerat urtavlor åt schweiziska klocktillverkaren Monfort och sprutmunstycken för spolarvätska åt Ängelholmsbaserade Koenigsegg. Enligt Rolf Carlström har bolaget i dag 28 komponenter i serieproduktion, alltså där Digital Metal får återkommande order på mellan 500 och 40.000 exemplar åt gången.

I de senaste boksluten har Digital Metals redovisade omsättning trefaldigats från 4,7 miljoner 2015 till 13,2 miljoner i fjol. Någon vinst har bolaget ännu inte redovisat, 2017 sköt moderbolaget Höganäs in 28 miljoner kronor i koncernbidrag för att täcka kostnaderna.

Höganäskoncernen omsatte senaste räkenskapsåret 8,2 miljarder kronor. Ägare är Lindéngruppen och Wallenbergsbolaget FAM.

Erik Olausson

Hittills är det främst legotillverkning av 3D-utskivna metallkomponenter som stått för intäkterna när Digital Metal växt till att sysselsätta närmare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.