torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Digital Metal drar in miljoner på ny affärsgren

Hittills är det främst legotillverkning av 3D-utskivna metallkomponenter som stått för intäkterna när Digital Metal växt till att sysselsätta närmare 30 personer. Nu har bolaget, som är en del av Höganäs-koncernen, sålt de första exemplaren av själva skrivaren – för 600.000 euro styck.

Bland annat har brittiska forskningsinstitutet National Center for Additive Manufacturing köpt in Digital Metals egenutvecklade 3D-skrivare. Maskinen bygger upp avancerade strukturer genom att successivt lägga på 42 mikrometer tjocka lager av metallpulver och bindemedel. Överflödigt pulver avlägsnas med tryckluft och återanvänds medan den färdiga strukturen sintras i en ugn för att få rätt hållfasthet och ytfinish.

– Vi har sålt ytterligare maskiner i Europa, inom flygindustrin och till en stor aktör i bilindustrin, säger Digital Metals vd Ralf Carlström utan att vilja ge fler detaljer.

För att kunna serietillverka skrivaren samt hantera service och support har Digital Metal under året utökat både personalstyrkan och lokalytan med cirka 50 procent. Med nuvarande bemanning har bolaget kapacitet att tillverka 30 3D-skrivare per år, med ett listpris på 600.000 euro styck, uppger Ralf Carlström.

– Under 2018 räknar vi med att intäkterna från försäljningen av 3D-skrivare ska bli större än intäkterna från legotillverkningen, säger han till Rapidus.

Legotillverkningen sker i dag med fyra 3D-skrivare i fabriken i Höganäs. Bland annat har Digital Metal producerat urtavlor åt schweiziska klocktillverkaren Monfort och sprutmunstycken för spolarvätska åt Ängelholmsbaserade Koenigsegg. Enligt Rolf Carlström har bolaget i dag 28 komponenter i serieproduktion, alltså där Digital Metal får återkommande order på mellan 500 och 40.000 exemplar åt gången.

I de senaste boksluten har Digital Metals redovisade omsättning trefaldigats från 4,7 miljoner 2015 till 13,2 miljoner i fjol. Någon vinst har bolaget ännu inte redovisat, 2017 sköt moderbolaget Höganäs in 28 miljoner kronor i koncernbidrag för att täcka kostnaderna.

Höganäskoncernen omsatte senaste räkenskapsåret 8,2 miljarder kronor. Ägare är Lindéngruppen och Wallenbergsbolaget FAM.

Erik Olausson

Hittills är det främst legotillverkning av 3D-utskivna metallkomponenter som stått för intäkterna när Digital Metal växt till att sysselsätta närmare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.