tisdag 5 december 2023

inloggad som

Digital Metal drar in miljoner på ny affärsgren

Hittills är det främst legotillverkning av 3D-utskivna metallkomponenter som stått för intäkterna när Digital Metal växt till att sysselsätta närmare 30 personer. Nu har bolaget, som är en del av Höganäs-koncernen, sålt de första exemplaren av själva skrivaren – för 600.000 euro styck.

Bland annat har brittiska forskningsinstitutet National Center for Additive Manufacturing köpt in Digital Metals egenutvecklade 3D-skrivare. Maskinen bygger upp avancerade strukturer genom att successivt lägga på 42 mikrometer tjocka lager av metallpulver och bindemedel. Överflödigt pulver avlägsnas med tryckluft och återanvänds medan den färdiga strukturen sintras i en ugn för att få rätt hållfasthet och ytfinish.

– Vi har sålt ytterligare maskiner i Europa, inom flygindustrin och till en stor aktör i bilindustrin, säger Digital Metals vd Ralf Carlström utan att vilja ge fler detaljer.

För att kunna serietillverka skrivaren samt hantera service och support har Digital Metal under året utökat både personalstyrkan och lokalytan med cirka 50 procent. Med nuvarande bemanning har bolaget kapacitet att tillverka 30 3D-skrivare per år, med ett listpris på 600.000 euro styck, uppger Ralf Carlström.

– Under 2018 räknar vi med att intäkterna från försäljningen av 3D-skrivare ska bli större än intäkterna från legotillverkningen, säger han till Rapidus.

Legotillverkningen sker i dag med fyra 3D-skrivare i fabriken i Höganäs. Bland annat har Digital Metal producerat urtavlor åt schweiziska klocktillverkaren Monfort och sprutmunstycken för spolarvätska åt Ängelholmsbaserade Koenigsegg. Enligt Rolf Carlström har bolaget i dag 28 komponenter i serieproduktion, alltså där Digital Metal får återkommande order på mellan 500 och 40.000 exemplar åt gången.

I de senaste boksluten har Digital Metals redovisade omsättning trefaldigats från 4,7 miljoner 2015 till 13,2 miljoner i fjol. Någon vinst har bolaget ännu inte redovisat, 2017 sköt moderbolaget Höganäs in 28 miljoner kronor i koncernbidrag för att täcka kostnaderna.

Höganäskoncernen omsatte senaste räkenskapsåret 8,2 miljarder kronor. Ägare är Lindéngruppen och Wallenbergsbolaget FAM.

Erik Olausson

Hittills är det främst legotillverkning av 3D-utskivna metallkomponenter som stått för intäkterna när Digital Metal växt till att sysselsätta närmare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.