torsdag 21 november 2024

inloggad som

Radinn-grundaren börjar om – med tiotals miljoner i ryggen

Det relativt okända Malmöbolaget Awake har just lanserat sin första eldrivna wakeboard. Bakom satsningen står tre veteraner från lokala konkurrenten Radinn, men finansieringen kommer från annat håll. Danska entreprenörsstjärnan Tais Clausen har i tysthet investerat 2,5 miljoner euro i projektet, kan Rapidus berätta.

Radinn har de senaste åren fått allt mer uppmärksamhet för sin eldrivna wakeboard, som gör det möjligt att surfa helt utan vågor, vind eller draghjälp från en motorbåt. Idén till den eldrivna brädan kom ursprungligen från Philip Werner, som dock lämnade Radinn i slutet av 2016 efter en schism med vd:n Alexander Lind. Sedan dess har han byggt upp Awake, som lanserade sin egen eldrivna wakeboard i början av augusti, till en prislapp på nästan 200.000 kronor styck.

– Vi har redan fått beställningar på 7 brädor från privatpersoner och förhandlar med leverantörer om order på sammanlagt 15 brädor. Vi planerar bara att tillverka 30 brädor fram till vintern för att säkerställa kvaliteten och leveranstiderna under tiden vi bygger upp produktionslinan i vår fabrik i Limhamn, säger Philip Werner till Rapidus.

Medgrundarna Mikael Kajbring och Daniel Aronsson har också de en bakgrund från Radinn. Trion äger fortfarande en majoritet av Awake, som även tagit in pengar från en extern investerare. Philip Werner avböjer helt att ge fler detaljer, men offentliga handlingar som Rapidus tagit del av visar att det handlar om en av Danmarks tyngsta teknikentreprenörer: miljardären Tais Clausen. Via sitt bolag Clausen Engineering har han skjutit in 2,5 miljoner euro i Awake.

Tais Clausen grundade år 2000 Köpenhamnsbolaget 3Shape kring idén att använda 3D-scanning för att skräddarsy hörapparater och tandproteser. I dag har 3Shape över 1.300 anställda. Den notoriskt medieskygge Tais Clausen beräknas vara god för ett antal miljarder och figurerar ofta på listor över Danmarks rikaste personer.

Awakes bräda är nästan dubbelt så dyr som Radinns basmodell, men också lättare och snabbare. Philip Werner ser inte heller Radinn som den främste konkurrenten utan nämner tjeckiska Jetsurf, som hittills främst varit inriktade på bensindrivna wakeboards.

Awake har i dag 16 anställda på heltid och en handfull på deltid. Produktionen ska enligt planen öka till 250 brädor under 2019.

Erik Olausson

Det relativt okända Malmöbolaget Awake har just lanserat sin första eldrivna wakeboard. Bakom satsningen står tre veteraner från lokala konkurrenten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.