onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Radinn-grundaren börjar om – med tiotals miljoner i ryggen

Det relativt okända Malmöbolaget Awake har just lanserat sin första eldrivna wakeboard. Bakom satsningen står tre veteraner från lokala konkurrenten Radinn, men finansieringen kommer från annat håll. Danska entreprenörsstjärnan Tais Clausen har i tysthet investerat 2,5 miljoner euro i projektet, kan Rapidus berätta.

Radinn har de senaste åren fått allt mer uppmärksamhet för sin eldrivna wakeboard, som gör det möjligt att surfa helt utan vågor, vind eller draghjälp från en motorbåt. Idén till den eldrivna brädan kom ursprungligen från Philip Werner, som dock lämnade Radinn i slutet av 2016 efter en schism med vd:n Alexander Lind. Sedan dess har han byggt upp Awake, som lanserade sin egen eldrivna wakeboard i början av augusti, till en prislapp på nästan 200.000 kronor styck.

– Vi har redan fått beställningar på 7 brädor från privatpersoner och förhandlar med leverantörer om order på sammanlagt 15 brädor. Vi planerar bara att tillverka 30 brädor fram till vintern för att säkerställa kvaliteten och leveranstiderna under tiden vi bygger upp produktionslinan i vår fabrik i Limhamn, säger Philip Werner till Rapidus.

Medgrundarna Mikael Kajbring och Daniel Aronsson har också de en bakgrund från Radinn. Trion äger fortfarande en majoritet av Awake, som även tagit in pengar från en extern investerare. Philip Werner avböjer helt att ge fler detaljer, men offentliga handlingar som Rapidus tagit del av visar att det handlar om en av Danmarks tyngsta teknikentreprenörer: miljardären Tais Clausen. Via sitt bolag Clausen Engineering har han skjutit in 2,5 miljoner euro i Awake.

Tais Clausen grundade år 2000 Köpenhamnsbolaget 3Shape kring idén att använda 3D-scanning för att skräddarsy hörapparater och tandproteser. I dag har 3Shape över 1.300 anställda. Den notoriskt medieskygge Tais Clausen beräknas vara god för ett antal miljarder och figurerar ofta på listor över Danmarks rikaste personer.

Awakes bräda är nästan dubbelt så dyr som Radinns basmodell, men också lättare och snabbare. Philip Werner ser inte heller Radinn som den främste konkurrenten utan nämner tjeckiska Jetsurf, som hittills främst varit inriktade på bensindrivna wakeboards.

Awake har i dag 16 anställda på heltid och en handfull på deltid. Produktionen ska enligt planen öka till 250 brädor under 2019.

Erik Olausson

Det relativt okända Malmöbolaget Awake har just lanserat sin första eldrivna wakeboard. Bakom satsningen står tre veteraner från lokala konkurrenten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.