tisdag 15 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nyfinansierat Pharmiva bäddar för marknadslansering

Lundabolaget Pharmiva tar in 14 miljoner kronor. Kapitaltillskottet ska gå till att ta bolagets första produkt till en marknadslansering, planerad till början av nästa år.

Pharmivas antibiotikafria produkt för lindring av bakteriell vaginos är baserad på en uppfinning från Zelmic i Lund. Pharmiva knoppades av från kontraktsforskningsbolaget för tre år sedan och har totalt rest 14 miljoner kronor före den aktuella nyemissionen. Dessa har använts till utveckling av produkten som ska lindra bakteriellt orsakade vaginalbesvär, i form av bland annat klåda, som drabbar uppemot en tredjedel av alla kvinnor, enligt Malte Zaunders.

Produkten är ett skum som innehåller väteperoxid och mjölksyra som återställer pH-värdet i vaginan. Skummet är antibiotikafritt, vilket är en fördel då antibiotika kan orsaka resistens och slå ut den naturliga bakteriefloran.

Den patenterade tekniken ska även användas för att ta fram andra medicintekniska produkter och läkemedel inom kvinnohälsa och sexuellt överförbara sjukdomar, enligt Malte Zaunders.

– Vi har en teknik som fyller vaginan med skum och därmed ger god kontakt med hela slemhinnan. Oftast är andra produkter i form av geler eller vaginaltabletter, vilka inte alls når lika stor andel av slemhinnan, säger han till Rapidus.

Merparten av kapitalet i nyemissionen kommer från nio nya delägare, men Malte Zaunder uppger inte vilka. Pharmiva sysselsätter åtta personer inklusive konsulter, och ska inom kort öka personalstyrkan. Huvudägare är grundarna Åke Lindal, David Zagna och Anna Holmberg från Zelmic, samt Malte Zaunders.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Pharmiva tar in 14 miljoner kronor. Kapitaltillskottet ska gå till att ta bolagets första produkt till en marknadslansering, planerad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • IT-profilen vill sälja drönare

    Drone as a Service, DaaS, är den nya affärsidén bakom Sebastian Merlövs nystartade bolag. – Sverige och Europa kommer att behöva tillverka miljontals drönare. Nu har vi startat ett bolag som ska se till att det händer, säger han.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Klart med ny omgång av Malmös näringslivsresidens

    Malmö Residency, ett residensprogram för utlänningar som vill testa jobba i Malmö, har utökats till dubbelt antal platser eftersom intresset var ännu större än förra gången. Och nu är deltagarna utsedda.