måndag 13 maj 2024

inloggad som

Nyfinansierat Pharmiva bäddar för marknadslansering

Lundabolaget Pharmiva tar in 14 miljoner kronor. Kapitaltillskottet ska gå till att ta bolagets första produkt till en marknadslansering, planerad till början av nästa år.

Pharmivas antibiotikafria produkt för lindring av bakteriell vaginos är baserad på en uppfinning från Zelmic i Lund. Pharmiva knoppades av från kontraktsforskningsbolaget för tre år sedan och har totalt rest 14 miljoner kronor före den aktuella nyemissionen. Dessa har använts till utveckling av produkten som ska lindra bakteriellt orsakade vaginalbesvär, i form av bland annat klåda, som drabbar uppemot en tredjedel av alla kvinnor, enligt Malte Zaunders.

Produkten är ett skum som innehåller väteperoxid och mjölksyra som återställer pH-värdet i vaginan. Skummet är antibiotikafritt, vilket är en fördel då antibiotika kan orsaka resistens och slå ut den naturliga bakteriefloran.

Den patenterade tekniken ska även användas för att ta fram andra medicintekniska produkter och läkemedel inom kvinnohälsa och sexuellt överförbara sjukdomar, enligt Malte Zaunders.

– Vi har en teknik som fyller vaginan med skum och därmed ger god kontakt med hela slemhinnan. Oftast är andra produkter i form av geler eller vaginaltabletter, vilka inte alls når lika stor andel av slemhinnan, säger han till Rapidus.

Merparten av kapitalet i nyemissionen kommer från nio nya delägare, men Malte Zaunder uppger inte vilka. Pharmiva sysselsätter åtta personer inklusive konsulter, och ska inom kort öka personalstyrkan. Huvudägare är grundarna Åke Lindal, David Zagna och Anna Holmberg från Zelmic, samt Malte Zaunders.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Pharmiva tar in 14 miljoner kronor. Kapitaltillskottet ska gå till att ta bolagets första produkt till en marknadslansering, planerad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen