måndag 18 augusti 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Oatly-veteraner satsar på quinoa-dryck

Samtidigt som Oatly närmar sig miljardomsättning med sin havremjölk är Aventure-sfären på väg till butikshyllan med en ny dryck, gjord på en helt annan gröda. Nästa år hoppas ledningen att quinoa-baserade Quiny ska finnas ute i handeln.

Quiny är sprungen ur ett Sida-finansierat forskningsutbyte mellan Lunds universitet och Bolivias statliga universitet San Andrés i La Paz. Utvecklingen sker i bolaget Swebol Biotech, med Lundabaserade Aventure som 50-procentig ägare.

I utvecklingen av den patentsökta processen som förvandlar quinoa-grynen till en måltidsdryck har Swebol Biotech använt sig av erfarenheter från Oatly. Men proceduren är annorlunda, uppger Swebol Biotechs vd Olof Böök, som har ett långt förflutet inom Aventure-sfären och bland annat varit teknikchef på Oatly.

– Utöver en specifik blandning av enzymer använder vi ett våtmalningssteg, vilket ger en väldigt slät produkt, säger han till Rapidus.

Swebol Biotech har redan etablerade kontakter med quinoa-odlare i Bolivia. Planen är att bearbetningen av grynen ska ske på plats och resultera i ett fint pulver som kan skeppas till Europa och övriga världen för att sedan blandas ut med vatten till färdig dryck på respektive marknad. I första hand siktar Olof Böök på att sälja Quiny i hälsokostbutiker.

– 2019 ska vi rulla ut detta, just nu raggar vi samarbetspartner inom produktion och distribution, säger han.

Utöver Aventure ägs Swebol Biotech av en rad veteraner inom jordbruksforskning och livsmedelsproduktion, däribland Olof Böök, Jan Rundqvist, Lundabolaget CropTailors vd Olof Olsson och Anders Jonsson, forskare på statliga Rise.

Swedbol Biotech har i dagsläget inga egna anställda, arbetet har utförts av Aventures personal och de Sida-finansierade bolivianska forskarna.

Erik Olausson

Samtidigt som Oatly närmar sig miljardomsättning med sin havremjölk är Aventure-sfären på väg till butikshyllan med en ny dryck, gjord […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Fåhraeus går in i Trackpaw

    Lundabolaget Trackpaw, med grundaren Liza Tchapanova Albrektson, fick sin kapitalrunda övertecknad sedan Industrifonden och Christer Fåhraeus fond FSG valt att gå in med varsin kontrollpost.

  • Mau Holding investerar

    Efter flera år med få satsningar gör Mau Holding en investering – i en musikapp för förskolan. Samtidigt införs en modell som ska göra att fler av universitetets affärsidéer når marknaden.

  • På nya jobb

    Skånska börsbolag möblerar om i toppen. En ny vd tar över rodret för att ge fart åt expansionen medan en annan bygger sitt team för att vända nedåtgående siffror.

  • Rapporter från vecka 34

    Mattor och sportartiklar går bra, medan mode går trögt. Det framgår av de kvartalsrapporter som kom i förra veckan.


  • Hänt i vecka 30

    Lite halvdana siffror rapporterades från Oatly, Swedencare och Alfa Laval i förra veckan. Men två av tre ser det som mellankvartal och räknar med att det tar sig under resten av året.

  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.

  • Han lämnar vd-stolen efter bara ett år

    I början av förra året lämnade Henrik Hjalmarsson vd-posten på fönsterbolaget Inwido i Malmö för samma roll på Optigroup i Mölndal. Nu lämnar han även det uppdraget, för att återvända till ett skånskt bolag.

  • Mölla säker hamn i tullkaoset

    När börserna fallit världen över har familjeföretaget Skåne-Möllans aktie tagit fart. Det är inte första gången som aktien går motvalls och vd Anders Persson har en teori om varför.

  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.