torsdag 21 november 2024

inloggad som

Kurvan pekar uppåt – men Sparbanken Syd är fortfarande för liten

Kort sagt: Intäkterna ökar, ledningen har lyckats sänka kostnaderna rejält och vinsten stiger ordentligt. Men det räcker inte. Lönsamheten är fortfarande långt under målet för Sparbanken Syd. Organisk tillväxt och tuff kostnadsdisciplin kommer att krävas. Dessutom måste banken hitta lösningar där kostnaderna slås ut på betydligt högre affärsvolymer.

Av Anders Haskel, gästskribent

Stämningen är säkert god på huvudkontoret på Hamngatan i Ystad. Sparbanken Syd har kämpat hårt för att stå stadigt på egna ben sedan banken bröt banden med Swedbank och senare valde att ställa sig utanför den affär som ledde till bildandet av Sparbanken Öresund, i dag en del av Sparbanken Skåne. Så här långt har det gått riktigt bra, bland annat genom att banken har haft flyt med flera omvärldsfaktorer.

Problemet är att det inte räcker. Räntabiliteten på eget kapital är fortfarande alldeles för låg för att vara långsiktigt hållbar. Banken måste växa och det måste främst ske genom att man tar marknadsandelar, något som bland annat ska ske genom ett nytt kontor i Kristianstad.

Bankens rörelseresultat ökade från knappt 8 miljoner kronor 2016 till drygt 37 miljoner i fjol. Det finns flera orsaker till förbättringen. Provisionsnettot ökade med 15 miljoner kronor. Det är främst en följd av ökade volymer inom fond- och försäkringssparande samt hypoteksutlåning. Det är alltså till stor del en stark aktiemarknad samt ökad bostadsutlåning, tack vare en gynnsam bostadsmarknad, som lyft siffrorna. I båda fallen har sannolikheten ökat för tuffare tider.

Rörelseresultatet har dessutom stärkts av att kreditförlustnettot är positivt. Återvinningarna från tidigare förlustreserveringar är alltså större än de nya förluster som har uppstått.

Den främsta anledningen till det förbättrade resultatet hänger dock samman med att så kallade allmänna administrationskostnader minskat med 50 miljoner kronor, motsvarande 18 procent. Den kraftiga minskningen är kopplade till kapade IT- och personalkostnader. Sannolikt är därmed kostnaderna bantade till en nivå där det är svårt att skära ytterligare.

En viktig skillnad mellan 2017 och föregående år är att Sparbanken Syd 2016 sålde den sista delen av sitt tidigare stora aktieinnehav i Swedbank. Det gav en vinst på 47 miljoner kronor som inte har någon motsvarighet i bokslutet för 2017.

Men när alla poster summeras får vi alltså en rejäl resultatförbättring. Problemet är att räntabiliteten på eget kapital ändå inte når upp till mer än 2,5 procent. Det är långt under storbankernas nivåer och det är även en bra bit kvar till Sparbanken Syds ganska försiktiga mål på 7 procent. Att tredubbla vinsten kommer vara svårt att nå även i ett positivt scenario med ytterligare några positiva tillväxtår i linje med 2017.

Då räknar jag ändå med att banken kommer att ta andelar från konkurrenterna med hjälp av de nya kontor som etablerats utanför bankens kärnområde de senaste åren.

Möjligen erbjuder marknaden för bolån en joker. SBAB har sagt upp det förmedlingsavtal som finns med Sparbanken Syd inom bolån. Det skapar ett frågetecken men kan också komma att ge en möjlighet för banken då det just nu växer fram nya aktörer inom bolånemarknaden som erbjuder mer attraktiva lösningar än vad som finns hos storbankerna.

Utan krav på några andra kundengagemang erbjuder exempelvis att nätbanken Avanza bolån till en ränta på 1,29 procent, vilket är svårt att pruta sig till hos någon av storbankerna. Om Sparbanken Syd kan hitta liknande lösningar finns goda möjligheter att med bankens välkända varumärke i ryggen snabbt ta marknadsandelar på den skånska bolånemarknaden.

Min slutsats blir ändå att Sparbanken Syd, som länge kämpat hårt för att värna sin självständighet, till slut måste hitta en aktör att gå samman med där kostnader som är svåra att skära bort kan fördelas på betydligt större affärsvolymer än vad som finns i banken i dag.

Kort sagt: Intäkterna ökar, ledningen har lyckats sänka kostnaderna rejält och vinsten stiger ordentligt. Men det räcker inte. Lönsamheten är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.