tisdag 17 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Kurvan pekar uppåt – men Sparbanken Syd är fortfarande för liten

Kort sagt: Intäkterna ökar, ledningen har lyckats sänka kostnaderna rejält och vinsten stiger ordentligt. Men det räcker inte. Lönsamheten är fortfarande långt under målet för Sparbanken Syd. Organisk tillväxt och tuff kostnadsdisciplin kommer att krävas. Dessutom måste banken hitta lösningar där kostnaderna slås ut på betydligt högre affärsvolymer.

Av Anders Haskel, gästskribent

Stämningen är säkert god på huvudkontoret på Hamngatan i Ystad. Sparbanken Syd har kämpat hårt för att stå stadigt på egna ben sedan banken bröt banden med Swedbank och senare valde att ställa sig utanför den affär som ledde till bildandet av Sparbanken Öresund, i dag en del av Sparbanken Skåne. Så här långt har det gått riktigt bra, bland annat genom att banken har haft flyt med flera omvärldsfaktorer.

Problemet är att det inte räcker. Räntabiliteten på eget kapital är fortfarande alldeles för låg för att vara långsiktigt hållbar. Banken måste växa och det måste främst ske genom att man tar marknadsandelar, något som bland annat ska ske genom ett nytt kontor i Kristianstad.

Bankens rörelseresultat ökade från knappt 8 miljoner kronor 2016 till drygt 37 miljoner i fjol. Det finns flera orsaker till förbättringen. Provisionsnettot ökade med 15 miljoner kronor. Det är främst en följd av ökade volymer inom fond- och försäkringssparande samt hypoteksutlåning. Det är alltså till stor del en stark aktiemarknad samt ökad bostadsutlåning, tack vare en gynnsam bostadsmarknad, som lyft siffrorna. I båda fallen har sannolikheten ökat för tuffare tider.

Rörelseresultatet har dessutom stärkts av att kreditförlustnettot är positivt. Återvinningarna från tidigare förlustreserveringar är alltså större än de nya förluster som har uppstått.

Den främsta anledningen till det förbättrade resultatet hänger dock samman med att så kallade allmänna administrationskostnader minskat med 50 miljoner kronor, motsvarande 18 procent. Den kraftiga minskningen är kopplade till kapade IT- och personalkostnader. Sannolikt är därmed kostnaderna bantade till en nivå där det är svårt att skära ytterligare.

En viktig skillnad mellan 2017 och föregående år är att Sparbanken Syd 2016 sålde den sista delen av sitt tidigare stora aktieinnehav i Swedbank. Det gav en vinst på 47 miljoner kronor som inte har någon motsvarighet i bokslutet för 2017.

Men när alla poster summeras får vi alltså en rejäl resultatförbättring. Problemet är att räntabiliteten på eget kapital ändå inte når upp till mer än 2,5 procent. Det är långt under storbankernas nivåer och det är även en bra bit kvar till Sparbanken Syds ganska försiktiga mål på 7 procent. Att tredubbla vinsten kommer vara svårt att nå även i ett positivt scenario med ytterligare några positiva tillväxtår i linje med 2017.

Då räknar jag ändå med att banken kommer att ta andelar från konkurrenterna med hjälp av de nya kontor som etablerats utanför bankens kärnområde de senaste åren.

Möjligen erbjuder marknaden för bolån en joker. SBAB har sagt upp det förmedlingsavtal som finns med Sparbanken Syd inom bolån. Det skapar ett frågetecken men kan också komma att ge en möjlighet för banken då det just nu växer fram nya aktörer inom bolånemarknaden som erbjuder mer attraktiva lösningar än vad som finns hos storbankerna.

Utan krav på några andra kundengagemang erbjuder exempelvis att nätbanken Avanza bolån till en ränta på 1,29 procent, vilket är svårt att pruta sig till hos någon av storbankerna. Om Sparbanken Syd kan hitta liknande lösningar finns goda möjligheter att med bankens välkända varumärke i ryggen snabbt ta marknadsandelar på den skånska bolånemarknaden.

Min slutsats blir ändå att Sparbanken Syd, som länge kämpat hårt för att värna sin självständighet, till slut måste hitta en aktör att gå samman med där kostnader som är svåra att skära bort kan fördelas på betydligt större affärsvolymer än vad som finns i banken i dag.

Kort sagt: Intäkterna ökar, ledningen har lyckats sänka kostnaderna rejält och vinsten stiger ordentligt. Men det räcker inte. Lönsamheten är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.


  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.

  • Spotlight lanserar finlista

    Den som följer utvecklingen bland noterade småbolag vet att kvaliteten varierar kraftigt. Detta har även småbolagsbörsen Spotlight Market noterat och lanserar nu listan Spotlight Value, endast för bolag som är lönsamma. Rapidus vet vilka bolag som platsar.