torsdag 25 juli 2024

inloggad som

Kurvan pekar uppåt – men Sparbanken Syd är fortfarande för liten

Kort sagt: Intäkterna ökar, ledningen har lyckats sänka kostnaderna rejält och vinsten stiger ordentligt. Men det räcker inte. Lönsamheten är fortfarande långt under målet för Sparbanken Syd. Organisk tillväxt och tuff kostnadsdisciplin kommer att krävas. Dessutom måste banken hitta lösningar där kostnaderna slås ut på betydligt högre affärsvolymer.

Av Anders Haskel, gästskribent

Stämningen är säkert god på huvudkontoret på Hamngatan i Ystad. Sparbanken Syd har kämpat hårt för att stå stadigt på egna ben sedan banken bröt banden med Swedbank och senare valde att ställa sig utanför den affär som ledde till bildandet av Sparbanken Öresund, i dag en del av Sparbanken Skåne. Så här långt har det gått riktigt bra, bland annat genom att banken har haft flyt med flera omvärldsfaktorer.

Problemet är att det inte räcker. Räntabiliteten på eget kapital är fortfarande alldeles för låg för att vara långsiktigt hållbar. Banken måste växa och det måste främst ske genom att man tar marknadsandelar, något som bland annat ska ske genom ett nytt kontor i Kristianstad.

Bankens rörelseresultat ökade från knappt 8 miljoner kronor 2016 till drygt 37 miljoner i fjol. Det finns flera orsaker till förbättringen. Provisionsnettot ökade med 15 miljoner kronor. Det är främst en följd av ökade volymer inom fond- och försäkringssparande samt hypoteksutlåning. Det är alltså till stor del en stark aktiemarknad samt ökad bostadsutlåning, tack vare en gynnsam bostadsmarknad, som lyft siffrorna. I båda fallen har sannolikheten ökat för tuffare tider.

Rörelseresultatet har dessutom stärkts av att kreditförlustnettot är positivt. Återvinningarna från tidigare förlustreserveringar är alltså större än de nya förluster som har uppstått.

Den främsta anledningen till det förbättrade resultatet hänger dock samman med att så kallade allmänna administrationskostnader minskat med 50 miljoner kronor, motsvarande 18 procent. Den kraftiga minskningen är kopplade till kapade IT- och personalkostnader. Sannolikt är därmed kostnaderna bantade till en nivå där det är svårt att skära ytterligare.

En viktig skillnad mellan 2017 och föregående år är att Sparbanken Syd 2016 sålde den sista delen av sitt tidigare stora aktieinnehav i Swedbank. Det gav en vinst på 47 miljoner kronor som inte har någon motsvarighet i bokslutet för 2017.

Men när alla poster summeras får vi alltså en rejäl resultatförbättring. Problemet är att räntabiliteten på eget kapital ändå inte når upp till mer än 2,5 procent. Det är långt under storbankernas nivåer och det är även en bra bit kvar till Sparbanken Syds ganska försiktiga mål på 7 procent. Att tredubbla vinsten kommer vara svårt att nå även i ett positivt scenario med ytterligare några positiva tillväxtår i linje med 2017.

Då räknar jag ändå med att banken kommer att ta andelar från konkurrenterna med hjälp av de nya kontor som etablerats utanför bankens kärnområde de senaste åren.

Möjligen erbjuder marknaden för bolån en joker. SBAB har sagt upp det förmedlingsavtal som finns med Sparbanken Syd inom bolån. Det skapar ett frågetecken men kan också komma att ge en möjlighet för banken då det just nu växer fram nya aktörer inom bolånemarknaden som erbjuder mer attraktiva lösningar än vad som finns hos storbankerna.

Utan krav på några andra kundengagemang erbjuder exempelvis att nätbanken Avanza bolån till en ränta på 1,29 procent, vilket är svårt att pruta sig till hos någon av storbankerna. Om Sparbanken Syd kan hitta liknande lösningar finns goda möjligheter att med bankens välkända varumärke i ryggen snabbt ta marknadsandelar på den skånska bolånemarknaden.

Min slutsats blir ändå att Sparbanken Syd, som länge kämpat hårt för att värna sin självständighet, till slut måste hitta en aktör att gå samman med där kostnader som är svåra att skära bort kan fördelas på betydligt större affärsvolymer än vad som finns i banken i dag.

Kort sagt: Intäkterna ökar, ledningen har lyckats sänka kostnaderna rejält och vinsten stiger ordentligt. Men det räcker inte. Lönsamheten är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

  • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

    Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

  • Kassorna tryter för skånska bolag

    Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.