torsdag 31 oktober 2024

inloggad som

Uppkopplade soptunnor i Blink Services nya giv

Helsingborgsbaserade Blink Services sadlar om. Från starten 2016 har bolaget, som ägs av Söderbergföretagen, utvecklat smarta vägmärken. Men sedan sommaren ligger fokus istället på utvecklingen av mjukvara för smarta städer.

Blink Services nya inriktning är att utveckla mjukvara till Lorawan, en radioteknik med låg dataöverföringshastighet men samtidigt lång räckvidd och relativt låg energiförbrukning.

– Vi använder teknologin och skapar möjligheter för städer att koppla upp sig. Det kan vara vilken sensor som helst; soptunnor, larm, hundar och katter som ska spåras. Allt där det behövs en strömsnål sensor som skickar data under lång tid, säger Blink Services vd Matts Lilja.

Det kan handla om att mäta fukt i fastigheter eller om sopkärl som skickar data om när de behöver tömmas. I första hand riktar sig Blink Services mot kommuner. Bland kunderna syns kommunerna Landskrona, Varberg, Linköping, Göteborg och Borlänge.

Det nya konceptet liknar Blink Services initiala verksamhet, där inbyggda sensorer i vägmärken själva larmar om märket flyttas, skadas eller smutsas ner. Den produktutvecklingen blev klar till sommaren och tekniken säljs numera via systerbolaget Blinkfyrar.

Matts Lilja är även grundare av Strain Labs som utvecklar smarta bultar som själva talar om när de behöver dras åt. Sedan drygt ett år tillbaka är han inte längre operativt verksam i Strain Labs, men har kvar ägarandelar.

Blink Services sysselsätter nio personer och har huvudkontor i Helsingborg samt utvecklingskontor i Göteborg. Utöver Söderbergföretagen har även Matts Lilja och Blinkfyras vd Jonas Forsberg ägarandelar.

Industrikoncernen Söderbergföretagen, med huvudkontor i Malmö, omsätter omkring en miljard kronor och har över 400 anställda.

Emily Binks

Helsingborgsbaserade Blink Services sadlar om. Från starten 2016 har bolaget, som ägs av Söderbergföretagen, utvecklat smarta vägmärken. Men sedan sommaren […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell hoppas på babyboom

    Medan branschen för barn- och babyprodukter är i kris går e-handelsbolaget Najell från Lund mot strömmen. Vd och grundare Niklas Najafi Kristensen spår en lönsam tillväxt på 70–80 procent i år.

  • Vd-byte på Smile

    Ebba Fåhraeus slutar efter tio år som vd på life science-inkubatorn Smile. En ny vd börjar på måndag och är en internrekrytering. – Det blir inte lätt att toppa det Ebba har åstadkommit, säger efterträdaren.

  • Uppåt för skånsk försvarsindustri

    IT-bolaget Mildef i Helsingborg har fått en av sina enskilt största ordrar, värd 200 miljoner kronor. Och Malmöbolaget Advenica har fått ett viktigt Nato-godkännande.

  • Zerotude ska göra röda byggnader gröna

    Renoveringar är ett måste om fastighetsägare ska kunna möta EU:s krav på byggnaders energieffektivitet. Maximilian Deiters (32) är medgrundare till Zerotude, som visar hur fastighetsägare smartast renoverar sitt bestånd.


  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Uppstuds för Beammwave

    Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.

  • Limes tyska uppköp bär frukt – till slut

    2021 köpte CRM-bolaget Lime Technologies upp det tyska SaaS-bolaget Userlike, numera Lime Connect. Men det är först nu som uppköpet resulterat i en ny produkt.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.