torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Uppkopplade soptunnor i Blink Services nya giv

Helsingborgsbaserade Blink Services sadlar om. Från starten 2016 har bolaget, som ägs av Söderbergföretagen, utvecklat smarta vägmärken. Men sedan sommaren ligger fokus istället på utvecklingen av mjukvara för smarta städer.

Blink Services nya inriktning är att utveckla mjukvara till Lorawan, en radioteknik med låg dataöverföringshastighet men samtidigt lång räckvidd och relativt låg energiförbrukning.

– Vi använder teknologin och skapar möjligheter för städer att koppla upp sig. Det kan vara vilken sensor som helst; soptunnor, larm, hundar och katter som ska spåras. Allt där det behövs en strömsnål sensor som skickar data under lång tid, säger Blink Services vd Matts Lilja.

Det kan handla om att mäta fukt i fastigheter eller om sopkärl som skickar data om när de behöver tömmas. I första hand riktar sig Blink Services mot kommuner. Bland kunderna syns kommunerna Landskrona, Varberg, Linköping, Göteborg och Borlänge.

Det nya konceptet liknar Blink Services initiala verksamhet, där inbyggda sensorer i vägmärken själva larmar om märket flyttas, skadas eller smutsas ner. Den produktutvecklingen blev klar till sommaren och tekniken säljs numera via systerbolaget Blinkfyrar.

Matts Lilja är även grundare av Strain Labs som utvecklar smarta bultar som själva talar om när de behöver dras åt. Sedan drygt ett år tillbaka är han inte längre operativt verksam i Strain Labs, men har kvar ägarandelar.

Blink Services sysselsätter nio personer och har huvudkontor i Helsingborg samt utvecklingskontor i Göteborg. Utöver Söderbergföretagen har även Matts Lilja och Blinkfyras vd Jonas Forsberg ägarandelar.

Industrikoncernen Söderbergföretagen, med huvudkontor i Malmö, omsätter omkring en miljard kronor och har över 400 anställda.

Emily Binks

Helsingborgsbaserade Blink Services sadlar om. Från starten 2016 har bolaget, som ägs av Söderbergföretagen, utvecklat smarta vägmärken. Men sedan sommaren […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad