torsdag 21 november 2024

inloggad som

Ifrågasätt fyller på kassan

Mincbolaget Ifrågasätt, vars insticksprogram ska stävja näthatet i mediesajternas kommentarsfält, tar in 2,5 miljoner kronor från tidigare ägare.

– De här pengarna är tänkta att göra så vi ska kunna springa ännu fortare. Vi kommer även bredda oss till andra områden än medier. En del av pengarna kommer även gå till att analysera möjligheterna att göra en utlandssatsning som vi har som långsiktigt mål att göra, säger vd Gustav Hjärn till Rapidus.

Syftet med Ifrågasätts mjukvara är att minska näthat och göra det svårare för nättroll. För att kunna kommentera krävs ett konto där namn, personnummer och postort uppges. Alias finns som alternativ och kan användas när känsliga ämnen debatteras.

Mjukvaran analyserar dessutom varje inlägg innan publicering och tittar på ord, uttryck och grammatisk uppbyggnad. Hittar den något olämpligt föreslår den att skribenten omformulerar sin kommentar. Mjukvaran hindrar inte publicering, men publiceras något som bedöms vara olämpligt tar manuell moderering vid.

I dagsläget använder Gota Medias koncerntidning Barometern och DN Debatt Ifrågasätts mjukvara. Sedan oktober testar även NWT-koncernen kommentatorsplattformen.

Ifrågasätt startade 2015 och har sedan dess tagit in ett par miljoner kronor. De fyra grundarna är Gustav Hjärn, Henric Wiklund som även grundat Phonera, Mats Nilsson, partner på Maqs i Malmö och Mattias Tönnheim, grundare av Samurai PR samt tidigare PR-och marknadschef på Phonera.

Bland ägarna syns, utöver grundarna, affärsängeln och tidigare vd:n för Kung Markatta Peter Enberg samt Thomas Wiklund från investmentbolaget Dendera Venture./Emily Binks

Mincbolaget Ifrågasätt, vars insticksprogram ska stävja näthatet i mediesajternas kommentarsfält, tar in 2,5 miljoner kronor från tidigare ägare. – De […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Small Cap Partners riktar om fokus med sjätte investeringsbolaget

    Malmöbaserade Small Cap Partners drar igång sitt sjätte investeringsbolag, SCP VI. För Rapidus berättar bolaget hur mycket pengar det gäller och vad de ska användas till.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

  • Hur svårt kan det vara med fredlig samlevnad?

    Idag, den 16 maj, är det Internationella dagen för fredlig samlevnad. Dagen är utsedd av FN. Efter Eurovision-veckan, som gett oss Malmöbor en påminnelse på nära håll om hur svårt det är med fredlig samlevnad, känns denna dag som en nyttig påminnelse.

  • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

    Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

    Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

  • Svårt att logga in? Kolla här

    Dessvärre hamnar många lösenordsmail i skäppostmappen. Kolla där om du inte hittar till ditt nya lösenord. Nu när du är […]