torsdag 21 november 2024

inloggad som

Malmöbolaget pej går på kapitaljakt efter ny arena-affär

Sedan i somras kan hockeyfansen på Malmö Arena köpa korv och öl i pausen med hjälp av Malmöbolaget pejs mobilapp. Ett nytt avtal med Stureplansgruppen Arena Catering ska göra tekniken tillgänglig även på arenor i Stockholm. Affären kommer lägligt för pej, som just inlett jakten på 15-20 miljoner kronor i riskkapital.

Med pejs app kan hockeypubliken göra beställningen och förbereda betalningen i mobilen. I kassan ser personalen automatiskt vad de som köar beställt och själva betalningen bekräftas genom att mobilen hålls fram till en läsplatta bakom disken.

Interaktionen på nära avstånd sker med hjälp av mjukvara från noterade Malmöbolaget Crunchfish, som i sin tur använder de kretsar för radiokommunikation med Bluetooth low energy som i princip alla mobiler är utrustade med i dag.

Pej grundades förra året och fick i våras in 2,6 miljoner kronor i finansiering från en handfull investerare: Crunchfish ordförande Joachim Samuelsson och grundare Paul Cronholm, Skånska byggvarors tidigare vd Anders Blomqvist samt Björn Andersson, senior partner på patentbyrån Ström & Gulliksson.

Kvartetten har redan lovat gå in med några miljoner av de 15-20 miljoner kronor som pej nu ska plocka in, uppger Joachim Samuelsson.

– Jag tror vi sätter den här finansieringsrundan rätt snabbt. Intresset är stort, säger han till Rapidus.

Nyligen lanserades Apple Pay i Sverige, vilket bland annat gör det möjligt att använda Iphonen istället för ett betalkort i till exempel butiker och restauranger. Men pejs vd Victor Sandberg räds inte konkurrensen från elektronikjätten.

– Apple Pay är ett sätt att sätta plastkortet i telefonen, men vi tittar på allt runt omkring transaktionen också. Valet av produkt flyttas till telefonen och du kan till exempel öppna en nota på en restaurang som servitören fyller på efter hand, säger han.

Victor Sandberg äger fortfarande en majoritetsandel av pej tillsammans med tre andra grundare. Inkomster får bolaget i första hand från abonnemangs- och transaktionsavgifter. I år räknar Victor Sandberg med att omsätta drygt 300.000 kronor. Bolaget sysselsätter en handfull personer i Malmö och Stockholm.

Erik Olausson

Sedan i somras kan hockeyfansen på Malmö Arena köpa korv och öl i pausen med hjälp av Malmöbolaget pejs mobilapp. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.