torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Malmöbolaget pej går på kapitaljakt efter ny arena-affär

Sedan i somras kan hockeyfansen på Malmö Arena köpa korv och öl i pausen med hjälp av Malmöbolaget pejs mobilapp. Ett nytt avtal med Stureplansgruppen Arena Catering ska göra tekniken tillgänglig även på arenor i Stockholm. Affären kommer lägligt för pej, som just inlett jakten på 15-20 miljoner kronor i riskkapital.

Med pejs app kan hockeypubliken göra beställningen och förbereda betalningen i mobilen. I kassan ser personalen automatiskt vad de som köar beställt och själva betalningen bekräftas genom att mobilen hålls fram till en läsplatta bakom disken.

Interaktionen på nära avstånd sker med hjälp av mjukvara från noterade Malmöbolaget Crunchfish, som i sin tur använder de kretsar för radiokommunikation med Bluetooth low energy som i princip alla mobiler är utrustade med i dag.

Pej grundades förra året och fick i våras in 2,6 miljoner kronor i finansiering från en handfull investerare: Crunchfish ordförande Joachim Samuelsson och grundare Paul Cronholm, Skånska byggvarors tidigare vd Anders Blomqvist samt Björn Andersson, senior partner på patentbyrån Ström & Gulliksson.

Kvartetten har redan lovat gå in med några miljoner av de 15-20 miljoner kronor som pej nu ska plocka in, uppger Joachim Samuelsson.

– Jag tror vi sätter den här finansieringsrundan rätt snabbt. Intresset är stort, säger han till Rapidus.

Nyligen lanserades Apple Pay i Sverige, vilket bland annat gör det möjligt att använda Iphonen istället för ett betalkort i till exempel butiker och restauranger. Men pejs vd Victor Sandberg räds inte konkurrensen från elektronikjätten.

– Apple Pay är ett sätt att sätta plastkortet i telefonen, men vi tittar på allt runt omkring transaktionen också. Valet av produkt flyttas till telefonen och du kan till exempel öppna en nota på en restaurang som servitören fyller på efter hand, säger han.

Victor Sandberg äger fortfarande en majoritetsandel av pej tillsammans med tre andra grundare. Inkomster får bolaget i första hand från abonnemangs- och transaktionsavgifter. I år räknar Victor Sandberg med att omsätta drygt 300.000 kronor. Bolaget sysselsätter en handfull personer i Malmö och Stockholm.

Erik Olausson

Sedan i somras kan hockeyfansen på Malmö Arena köpa korv och öl i pausen med hjälp av Malmöbolaget pejs mobilapp. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.