fredag 14 februari 2025

inloggad som

Birka Biostorage bygger biobank vid ESS

För fem år sedan fick Birka Biostorage sina första kunder. Nu står det klart att Lundabolaget uppför en ny biobanksanläggning i närheten av ESS. Adelsfamiljen Gyllenkroks bolag Björnstorp och Svenstorps Godsförvaltning står för byggandet och Crafoordska stiftelsens ordförande Ebba Fischer finansierar installationen av utrustning.

Ett stenkast från jätteanläggningen ESS, på andra sidan E22, ska Birkas nya biobank byggas. Byggnaden väntas stå klar sommaren 2018.

– Birka och Björnstorps och Svenstorps Godsförvaltning arbetar med att ta fram ett hyresavtal på upp till 20 år och därmed förankra ett långsiktigt samarbete. På marken, där byggnaden kommer stå, ska delar av en befintlig fastighet byggas om. 1.200 kvadratmeter är det vi börjar med att bygga. Där finns möjligheter att bygga till, bygga nytt och anpassa, säger vd Ali Ismail.

I den nya fastigheten kommer läkemedels- och forskningsprover kunna förvaras i utrymmen på upp till 30 kubikmeter. Birka BioStorage förvarar och distribuerar prover åt främst läkemedelsbolag. Bland kunderna syns A1M, danska Symphogen, BioGaia, Idogen, Active Biotech och Camurus. Två finska kunder har nyligen tillkommit: Herantis Pharma och Valo Therapeutics.

I Birkas befintliga lokaler i sydöstra Lund finns fyra så kallade klimatkammare, där provsamlingar förvaras. I det nya bygget beräknas antalet stiga till mellan 20 och 30.

Sex personer är verksamma i Birka Biostorage. Ali Ismail räknar med att omsättningen i år fördubblas till tre miljoner kronor. Ebba Fischer är bolagets största privata investerare, Ali Ismail är majoritetsägare och resten ägs av privatpersoner.

Björnstorps och Svenstorps Godsförvaltning, som drivs av familjen Gyllenkrok, är en av de största markägarna i Skåne och äger bland annat mark i nära anslutning till ESS och Max IV. De sysslar även med fastighetsuthyrning och hyr ut 140 fastigheter.

Emily Binks

För fem år sedan fick Birka Biostorage sina första kunder. Nu står det klart att Lundabolaget uppför en ny biobanksanläggning i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • Överraskningen: vd får gå efter tre månader

    Spotlightnoterade Phase Holographic Imaging överraskar med att sparka life science-profilen Anders Månsson efter bara tre månader på vd-posten – och bara tre dagar efter en exklusiv intervju med Rapidus som vi inte ens hunnit publicera.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nya pengar ska ta Xaga till marknaden

    Medicinteknikbolaget Xaga Surgical stänger en runda som utöver pengar ger tillskott på ägarlistan. Så här blev utfallet och så ska pengarna användas.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Labbet som ökar vinsten

    Kontraktslaboratoriet Redoxis i Lund ökar omsättning och vinst trots att kunderna, många mindre läkemedelsutvecklingsbolag, har svårt att finansiera sin forskning. Vd Malin Hultqvist förklarar tricket.

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.

  • ”Jo, Coldzyme fungerar”

    Bolaget Enzymatica i Lund som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme drabbades hårt under pandemin. Nu förklarar vd Claus Egstrand varför han är full av tillförsikt och står fast vid målet att mer än tiofaldiga försäljningen på två år.

  • EQL fortsätter växa lönsamt

    Lundabolaget EQL Pharma fortsätter att gå mot strömmen bland regionens läkemedelsbolag. Nysläppta delårssiffror visar på fortsatt lönsam tillväxt. Så här gick det.

  • Hansa Biopharma steg på fas 2-resultat

    Hansa Biopharma i Lund, med vd Søren Tulstrup, rapporterar positiva fullständiga resultat från en fas 2-studie. Aktien steg på onsdagen.