söndag 8 september 2024

inloggad som

Trivector får miljonbidrag till nybildat dotterbolag

Efter vissa förseningar sätter kommunägda LKF under 2018 spaden i jorden för Xplorion, ett miljöinriktat hyreshus på Brunnshögsområdet i Lund. Fastigheten blir en av de första där ett transportabonnemang ersätter kravet på parkeringsplatser. Bakom abonnemanget står Lundabolaget Trivector, där EU och Naturvårdsverket stoppat in ett ensiffrigt miljonbelopp för att ta tekniken till marknaden.

Trivector har precis knoppat av dotterbolaget EC2B Mobility för att sköta affärerna för den nya tjänsten, som utöver i LKF:s projekt på Brunnshög även ska användas av Riksbyggen i en planerad fastighet i Göteborg. EC2B står för ”easy to be” och abonnemanget är tänkt att inkludera allt från medlemskap i en bilpool till lånecyklar, månadskort på kollektivtrafiken och enskilda taxiresor. Transportmedel ska gå att boka med mobilen.

Den tänkta kundgruppen är hyresvärdar och fastighetsbolag som genom att inkludera abonnemanget i hyran ska komma undan med att bygga färre parkeringsplatser än vad kommunen annars kräver. I fallet med Xplorion beslöt Lunds kommun till exempel att LKF helt slipper bygga parkeringsplatser.

– I många kommuner kan man redan i dag pruta på antalet parkeringsplatser om man till exempel ger de boende medlemskap i en bilpool. Det finns en enorm hajp kring det som kallas mobility as a service, säger Trivectors vd Christer Ljungberg till Rapidus.

Hundramannabolaget Trivector har i flera år arbetat på att få tekniken på plats och fastighetsägarna med på tåget. Inför bolagiseringen har Trivector fått ett ”ensiffrigt miljonbelopp” i bidrag av Naturvårdsverket och från EU:s forskningspott Horizon 2020. Men inom 6-12 månader kommer ledningen behöva hitta nya investerare, uppger Christer Ljungberg.

Han räknar med att öka Trivector-koncernens omsättning med 10 procent till cirka 115 miljoner kronor i år. Delar av ökningen kommer från ett nytt verktyg för trafikkartläggning, där frivilliga resenärer följs med hjälp av GPS-funktionen i sina mobiltelefoner, som Trivector precis börjat sälja till forskare och kommunala förvaltningar.

Trivector ägs av grundarna och delar av personalen. Koncernen är inriktad på konsulttjänster och IT-system för kollektivtrafiken. Vd för dotterbolaget EC2B Mobility är Trivectors marknadschef Björn Wendle.

Erik Olausson

Efter vissa förseningar sätter kommunägda LKF under 2018 spaden i jorden för Xplorion, ett miljöinriktat hyreshus på Brunnshögsområdet i Lund. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Diamir-grundarna startar nytt

    Förra året såldes IT-konsultbolaget Diamir Consulting till konsultjätten Omegapoint. Nu startar Diamir-grundarna ett helt nytt nischbolag. Nu startar jakten på talanger att anställa.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?

  • Ledningsbyte i Doxa

    Fastighetsbolaget Doxas vd Victor Persson lämnar sin post med i stort sett omedelbar verkan. Sista dagen blir på fredag. Dessutom lämnade Ola Serneke sin post i styrelsen i förra veckan.

  • Fieldly tar sats ur byggkrisen

    Krisen i byggbranschen fick Fieldly att bromsa expansionen utanför Sverige och rikta om fokus till lönsamhet. Årets första kvartal visade Malmöbolaget vinst för första gången. Med nya pengar från ägarna är grundaren Sven Paulin redo att satsa igen.

  • Ny aktör på Malmös fastighetsmarknad

    Amaron Holding är namnet på en så kallad alternativ investeringsfond med inriktning på fastigheter. Fondbolaget är Malmöbaserat och nu köper riskkapitaljätten Atle in sig inför en satsning på stora fastighetsinvesteringar med fokus på Öresundsregionen. Målet är ett fastighetsvärde på 8 miljarder kronor.

  • Måttlig entusiasm över ROT-höjningen

    För lite och för kort. Det är byggföretagens dom över regeringens beslut att höja taket för ROT-avdraget från 50 000 kronor till 75 000 kronor fram till årsskiftet. Rapidus har ringt runt och frågat.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.