tisdag 5 mars 2024

inloggad som

Trivector får miljonbidrag till nybildat dotterbolag

Efter vissa förseningar sätter kommunägda LKF under 2018 spaden i jorden för Xplorion, ett miljöinriktat hyreshus på Brunnshögsområdet i Lund. Fastigheten blir en av de första där ett transportabonnemang ersätter kravet på parkeringsplatser. Bakom abonnemanget står Lundabolaget Trivector, där EU och Naturvårdsverket stoppat in ett ensiffrigt miljonbelopp för att ta tekniken till marknaden.

Trivector har precis knoppat av dotterbolaget EC2B Mobility för att sköta affärerna för den nya tjänsten, som utöver i LKF:s projekt på Brunnshög även ska användas av Riksbyggen i en planerad fastighet i Göteborg. EC2B står för ”easy to be” och abonnemanget är tänkt att inkludera allt från medlemskap i en bilpool till lånecyklar, månadskort på kollektivtrafiken och enskilda taxiresor. Transportmedel ska gå att boka med mobilen.

Den tänkta kundgruppen är hyresvärdar och fastighetsbolag som genom att inkludera abonnemanget i hyran ska komma undan med att bygga färre parkeringsplatser än vad kommunen annars kräver. I fallet med Xplorion beslöt Lunds kommun till exempel att LKF helt slipper bygga parkeringsplatser.

– I många kommuner kan man redan i dag pruta på antalet parkeringsplatser om man till exempel ger de boende medlemskap i en bilpool. Det finns en enorm hajp kring det som kallas mobility as a service, säger Trivectors vd Christer Ljungberg till Rapidus.

Hundramannabolaget Trivector har i flera år arbetat på att få tekniken på plats och fastighetsägarna med på tåget. Inför bolagiseringen har Trivector fått ett ”ensiffrigt miljonbelopp” i bidrag av Naturvårdsverket och från EU:s forskningspott Horizon 2020. Men inom 6-12 månader kommer ledningen behöva hitta nya investerare, uppger Christer Ljungberg.

Han räknar med att öka Trivector-koncernens omsättning med 10 procent till cirka 115 miljoner kronor i år. Delar av ökningen kommer från ett nytt verktyg för trafikkartläggning, där frivilliga resenärer följs med hjälp av GPS-funktionen i sina mobiltelefoner, som Trivector precis börjat sälja till forskare och kommunala förvaltningar.

Trivector ägs av grundarna och delar av personalen. Koncernen är inriktad på konsulttjänster och IT-system för kollektivtrafiken. Vd för dotterbolaget EC2B Mobility är Trivectors marknadschef Björn Wendle.

Erik Olausson

Efter vissa förseningar sätter kommunägda LKF under 2018 spaden i jorden för Xplorion, ett miljöinriktat hyreshus på Brunnshögsområdet i Lund. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad