måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Emissionshysterin avtar för noterade Öresundsbolag

Samtidigt som allt fler av Öresundsregionens teknik- och life sciencebolag söker sig till börsen minskar intresset för att delta i deras emissioner. Det visar Rapidus granskning av vinterns kapitalresningar.

När läkemedelsbolaget Cantargia i Lund noterades 2015 var listningsemissionen rejält övertecknad. I vintras gick det tuffare, bolaget ville få in 91 miljoner kronor men fick nöja sig med 80 procent, där en mindre del av beloppet tecknades av garanter.

– Det går bra att ta in pengar, men det är inte så lätt som för några år sedan. Introduktionen av mindre bolag på listorna har ökat exponentiellt, det är många som är ute och behöver kapital, säger Cantargias vd Göran Forsberg till Rapidus.

Han är inte ensam om sina erfarenheter. Rapidus har gått igenom det senaste halvårets publika emissioner för skånska och danska innovationsbolag noterade på de svenska listorna och jämfört med samma företags tidigare emissioner som noterat bolag. Trenden är tydlig. Även om de flesta fortfarande får emissionerna fulltecknade har teckningsgraden sjunkit i 10 fall av 16, då suget minskat efter bolagens aktier.

Exempelvis tecknades Lundabolaget Immunovias publika emission i höstas till 143 procent. Det är imponerande, men inget emot det enorma intresset för listningsemissionen 2015, som övertecknades fem gånger.

Så länge bolagen når upp till 100 procent har graden av överteckning ingen praktisk betydelse. Men i några fall, som Cantargias, har teckningsgraden sjunkit så mycket att bolaget inte fått in alla de pengar de hoppats på. A1M Pharma fick i mars ta hjälp av garanterna för att få in 65 procent av deras emission på 123 miljoner kronor. Danska Oncology Ventures har de senaste åren haft ett antal övertecknade emissioner men i den hittills största, som var i april, stannade teckningsgraden på 64 procent.

Oncology Ventures vd Peter Buhl Jensen är ändå nöjd med utfallet.

– Vi hade några amerikanska investerare som valde att sälja sina aktier mitt under emissionen. Trots det tycker jag det gick bra, och vi hade ju inga garanter eller så, säger han.

Malmöbaserade Vibrosense Dynamics är ett av fåtal bolag som går mot strömmen, där teckningsgraden faktiskt ökade i den senaste emissionen.

– Vi har haft tur och var ute tidigt i vår, innan det stora sjoket kom. Få bolag på Aktietorget tjänar några pengar, det är förhoppningar man investerar i. Och det är många som ska få in kapital till alla förhoppningar, säger vd Toni Speidel.

Till sommaren inleder Cantargia kliniska studier för att testa sin läkemedelskandidat på patienter med bukspottskörtelcancer och viss typ av lungcancer. De 73 miljoner som bolaget fick in i februari väntas räcka tills Cantargia om drygt ett år kan visa upp resultaten från fas I-delen av studien och Göran Forsberg är på det hela taget nöjd med utfallet av emissionen.

Du är inte orolig för att det ska bli ännu tuffare nästa gång Cantargia behöver pengar?

– Jag är av den grunduppfattningen att levererar vi bra resultat har vi goda förutsättningar att få kapital även framöver. Det är upp till varje individuellt bolag att leverera resultat, säger Göran Forsberg.

Erik Olausson

Klicka här för att se hela listan över emissionerna i granskningen…

Samtidigt som allt fler av Öresundsregionens teknik- och life sciencebolag söker sig till börsen minskar intresset för att delta i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.