söndag 3 december 2023

inloggad som

Emissionshysterin avtar för noterade Öresundsbolag

Samtidigt som allt fler av Öresundsregionens teknik- och life sciencebolag söker sig till börsen minskar intresset för att delta i deras emissioner. Det visar Rapidus granskning av vinterns kapitalresningar.

När läkemedelsbolaget Cantargia i Lund noterades 2015 var listningsemissionen rejält övertecknad. I vintras gick det tuffare, bolaget ville få in 91 miljoner kronor men fick nöja sig med 80 procent, där en mindre del av beloppet tecknades av garanter.

– Det går bra att ta in pengar, men det är inte så lätt som för några år sedan. Introduktionen av mindre bolag på listorna har ökat exponentiellt, det är många som är ute och behöver kapital, säger Cantargias vd Göran Forsberg till Rapidus.

Han är inte ensam om sina erfarenheter. Rapidus har gått igenom det senaste halvårets publika emissioner för skånska och danska innovationsbolag noterade på de svenska listorna och jämfört med samma företags tidigare emissioner som noterat bolag. Trenden är tydlig. Även om de flesta fortfarande får emissionerna fulltecknade har teckningsgraden sjunkit i 10 fall av 16, då suget minskat efter bolagens aktier.

Exempelvis tecknades Lundabolaget Immunovias publika emission i höstas till 143 procent. Det är imponerande, men inget emot det enorma intresset för listningsemissionen 2015, som övertecknades fem gånger.

Så länge bolagen når upp till 100 procent har graden av överteckning ingen praktisk betydelse. Men i några fall, som Cantargias, har teckningsgraden sjunkit så mycket att bolaget inte fått in alla de pengar de hoppats på. A1M Pharma fick i mars ta hjälp av garanterna för att få in 65 procent av deras emission på 123 miljoner kronor. Danska Oncology Ventures har de senaste åren haft ett antal övertecknade emissioner men i den hittills största, som var i april, stannade teckningsgraden på 64 procent.

Oncology Ventures vd Peter Buhl Jensen är ändå nöjd med utfallet.

– Vi hade några amerikanska investerare som valde att sälja sina aktier mitt under emissionen. Trots det tycker jag det gick bra, och vi hade ju inga garanter eller så, säger han.

Malmöbaserade Vibrosense Dynamics är ett av fåtal bolag som går mot strömmen, där teckningsgraden faktiskt ökade i den senaste emissionen.

– Vi har haft tur och var ute tidigt i vår, innan det stora sjoket kom. Få bolag på Aktietorget tjänar några pengar, det är förhoppningar man investerar i. Och det är många som ska få in kapital till alla förhoppningar, säger vd Toni Speidel.

Till sommaren inleder Cantargia kliniska studier för att testa sin läkemedelskandidat på patienter med bukspottskörtelcancer och viss typ av lungcancer. De 73 miljoner som bolaget fick in i februari väntas räcka tills Cantargia om drygt ett år kan visa upp resultaten från fas I-delen av studien och Göran Forsberg är på det hela taget nöjd med utfallet av emissionen.

Du är inte orolig för att det ska bli ännu tuffare nästa gång Cantargia behöver pengar?

– Jag är av den grunduppfattningen att levererar vi bra resultat har vi goda förutsättningar att få kapital även framöver. Det är upp till varje individuellt bolag att leverera resultat, säger Göran Forsberg.

Erik Olausson

Klicka här för att se hela listan över emissionerna i granskningen…

Samtidigt som allt fler av Öresundsregionens teknik- och life sciencebolag söker sig till börsen minskar intresset för att delta i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad