tisdag 28 maj 2024

inloggad som

Svenska grenen växer igen efter Heraues stålbad

I sommar lanserar dentalkoncernen Heraeus Kulzer, med skandinavisk bas i Helsingborg, en 3D-printer för tandproteser. I samma veva byter koncernen namn till Kulzer för att differentiera sig från Heraeus breda teknikverksamhet och tydliggöra inriktningen på tandvård.

– Printern är speciellt utvecklad för dentalbranschen. Den använder material som är egna för branschen och har stor precision, säger Thomas Kron Södergren, vd för Helsingborgsbaserade Heraeus Kulzer Nordic.

Gruppens svenska gren kommer enbart stå för försäljning och service av printern. Detta då bolaget genomgått en omstrukturering de senaste åren, där den reguljära produktionen i Sverige flyttades till Tyskland.

Inför omstruktureringen var prognosen dyster, men den gick bättre än väntat och bolaget kan nu visa upp svarta siffror i redovisningen.

Thomas Kron Södergren räknar med att det svenska dotterbolaget, som i dag har ett trettiotal anställda, kommer behöva rekrytera en handfull personer för att klara satsningen. Under det förlängda räkenskapsåret januari 2015 – mars 2016 omsatte Heraeus Kulzer Nordic 122,5 miljoner kronor, och gjorde en vinst på nästan 25 miljoner. Årets bokslut är ännu inte färdigt och Södergren vill inte avslöja några siffror men säger att resultatet alltjämt är positivt.

Det svenska bolaget grundades 2002 under namnet Biomain och köptes tio år senare upp av tyska Heraeus. 2014 köptes Heraeus i sin tur upp av japanska kemiföretaget Mitsui Chemicals som ingår i jättekoncernen Mitsui Group.

Emiliano Strauss

I sommar lanserar dentalkoncernen Heraeus Kulzer, med skandinavisk bas i Helsingborg, en 3D-printer för tandproteser. I samma veva byter koncernen namn till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Klockan tickar för Move by Bike

    I november i fjol hade Malmöbolaget Move By Bike förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital. Senast i juli måste situationen vara löst för att bolaget inte ska riskera konkurs. Och i dag på tisdagen lämnade vd Lisette Hallström sin post.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.