fredag 23 februari 2024

inloggad som

Svenska grenen växer igen efter Heraues stålbad

I sommar lanserar dentalkoncernen Heraeus Kulzer, med skandinavisk bas i Helsingborg, en 3D-printer för tandproteser. I samma veva byter koncernen namn till Kulzer för att differentiera sig från Heraeus breda teknikverksamhet och tydliggöra inriktningen på tandvård.

– Printern är speciellt utvecklad för dentalbranschen. Den använder material som är egna för branschen och har stor precision, säger Thomas Kron Södergren, vd för Helsingborgsbaserade Heraeus Kulzer Nordic.

Gruppens svenska gren kommer enbart stå för försäljning och service av printern. Detta då bolaget genomgått en omstrukturering de senaste åren, där den reguljära produktionen i Sverige flyttades till Tyskland.

Inför omstruktureringen var prognosen dyster, men den gick bättre än väntat och bolaget kan nu visa upp svarta siffror i redovisningen.

Thomas Kron Södergren räknar med att det svenska dotterbolaget, som i dag har ett trettiotal anställda, kommer behöva rekrytera en handfull personer för att klara satsningen. Under det förlängda räkenskapsåret januari 2015 – mars 2016 omsatte Heraeus Kulzer Nordic 122,5 miljoner kronor, och gjorde en vinst på nästan 25 miljoner. Årets bokslut är ännu inte färdigt och Södergren vill inte avslöja några siffror men säger att resultatet alltjämt är positivt.

Det svenska bolaget grundades 2002 under namnet Biomain och köptes tio år senare upp av tyska Heraeus. 2014 köptes Heraeus i sin tur upp av japanska kemiföretaget Mitsui Chemicals som ingår i jättekoncernen Mitsui Group.

Emiliano Strauss

I sommar lanserar dentalkoncernen Heraeus Kulzer, med skandinavisk bas i Helsingborg, en 3D-printer för tandproteser. I samma veva byter koncernen namn till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.