tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Svenska grenen växer igen efter Heraues stålbad

I sommar lanserar dentalkoncernen Heraeus Kulzer, med skandinavisk bas i Helsingborg, en 3D-printer för tandproteser. I samma veva byter koncernen namn till Kulzer för att differentiera sig från Heraeus breda teknikverksamhet och tydliggöra inriktningen på tandvård.

– Printern är speciellt utvecklad för dentalbranschen. Den använder material som är egna för branschen och har stor precision, säger Thomas Kron Södergren, vd för Helsingborgsbaserade Heraeus Kulzer Nordic.

Gruppens svenska gren kommer enbart stå för försäljning och service av printern. Detta då bolaget genomgått en omstrukturering de senaste åren, där den reguljära produktionen i Sverige flyttades till Tyskland.

Inför omstruktureringen var prognosen dyster, men den gick bättre än väntat och bolaget kan nu visa upp svarta siffror i redovisningen.

Thomas Kron Södergren räknar med att det svenska dotterbolaget, som i dag har ett trettiotal anställda, kommer behöva rekrytera en handfull personer för att klara satsningen. Under det förlängda räkenskapsåret januari 2015 – mars 2016 omsatte Heraeus Kulzer Nordic 122,5 miljoner kronor, och gjorde en vinst på nästan 25 miljoner. Årets bokslut är ännu inte färdigt och Södergren vill inte avslöja några siffror men säger att resultatet alltjämt är positivt.

Det svenska bolaget grundades 2002 under namnet Biomain och köptes tio år senare upp av tyska Heraeus. 2014 köptes Heraeus i sin tur upp av japanska kemiföretaget Mitsui Chemicals som ingår i jättekoncernen Mitsui Group.

Emiliano Strauss

I sommar lanserar dentalkoncernen Heraeus Kulzer, med skandinavisk bas i Helsingborg, en 3D-printer för tandproteser. I samma veva byter koncernen namn till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.