fredag 22 november 2024

inloggad som

Fiberbolag i Lund får miljontillskott från irländsk aktör

Lundabolaget Carbiotix, en avknoppning från Antidiabetic Food Center vid Lunds universitet, får genom en nyemission in en miljon kronor och ett irländskt bolag som ny delägare.

Carbiotix bedriver forskning och utveckling av prebiotiska produkter baserade på spannmål, alltså substanser som främjar tillväxten av gynnsamma tarmbakterier. Efter vinsten i Venture Cup Syd 2015 har bolaget främst fokuserat på ingredienser till djurfoder och livsmedel, men med kapitaltillskottet öppnas möjligheten att utveckla konsumentprodukter.

– Ur bolagets perspektiv är det bra att komplettera med en konsumentprodukt och med den här investeringen kan vi göra det. Vi inleder kliniska studier inom en snar framtid och räknar med att ha en separat produkt färdig för lansering under nästa år, säger vd Kristofer Cook till Rapidus.

Bakom investeringen döljer sig det anonyma och nybildade bolaget Pure Investors Limited, baserat i Dublin.

– Jag kan inte säga så mycket om dem i dagsläget men det finns en naturlig koppling till vår verksamhet. Det är tunga aktörer och det blir spännande att ha dem med oss när vi går mot lansering, säger Kristofer Cook.

Pure Investors tar en minoritetspost och styrelseplats i bolaget, grundarna Kristofer Cook, Peter Falck, Eva Nordberg-Karlsson och Patrick Adlercreutz är största ägare.

Carbiotix foderprodukt Axos är en löslig fiberingrediens för fiskodling, kycklingproduktion, grisar och nötdjur och lanseras under året. Foderingredienserna och konsumentprodukterna kommer på sikt hanteras i olika bolag.

2015 var Carbiotix första verksamhetsår, intäkterna bestod då i ett Vinnovabidrag på knappt 420.000 kronor samt ett bidrag från Almi på 50.000 kronor.

Jennie Lorentsson

Lundabolaget Carbiotix, en avknoppning från Antidiabetic Food Center vid Lunds universitet, får genom en nyemission in en miljon kronor och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Näringslivstoppar letar talang i Rosengård

    I dag besöker Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm och näringslivsprofilen Daniel Sachs Rosengård i Malmö. Målet är att bredda rekryteringen till högre studier och näringsliv genom att inspirera studiemotiverade ungdomar från utsatta områden.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.