torsdag 21 november 2024

inloggad som

Helsingborg täcker staden med öppet nät för uppkopplade prylar

Inom den närmsta månaden aktiverar Helsingborg sin stadshubb, landets första öppna kommunala nät för uppkopplade prylar. Därpå följer en satsning på bluetooth-enheter, så kallade beacons. Men det är inte tekniken som är intressant, säger stadens nya digitaliseringsdirektör Marin Güll i en intervju med Rapidus.

Politikerna har gett honom ganska fria tyglar när det gäller att leda förvaltningarna mot en mer digital framtid.

– Jag känner att det är högt i tak och det finns ingen rädsla, men det skjuts inte till extra pengar. Däremot är ett av stadens huvudmål att tillvarata digitaliseringens möjligheter. Tricket ligger i att mobilisera 10.000 anställda, förvaltningar och bolag i en verksamhet som omsätter tio miljarder, säger Martin Güll.

Han tillträdde den nyinrättade tjänsten som digitaliseringsdirektör 1 juni. Manegen får sägas vara väl krattad, staden utsågs till årets IT-kommun 2015 och Helsingborg tog hem matchen mot Konkurrensverket som ifrågasatte stadens öppna wifi-nät. I röret ligger, förutom stadshubben, planer på att klä staden med sensorer och bluetooth-enheter. All teknik och data ska göras öppen för tredje part att använda.

– Vi utforskar affärsmodellen, vi har en grundmodell som är ganska liberal och öppen, säger Martin Güll som tidigare arbetat som affärsutvecklingschef på Skånetrafiken och längre tillbaka med utveckling på Sony Ericsson, Telia och ABB.

Stadshubben kan liknas vid stadsnätet där aktörer som Telia och Bredbandsbolaget kan sälja bredband och tv-paket. Via stadshubben och tre Lora-basstationer, ett typ av radio-wifi, täcks hela staden in och både kommun och företag kan koppla upp sina sensorer. För stadens del kan det handla om att hålla koll på sina servicebilar, se var hyrcyklar befinner sig, styra belysning eller ta reda på om ett mötesrum är ledigt. Projektet stöttas av Vinnovas, Energimyndighetens och Formas gemensamma program IoT Sverige, som gått in med 500.000 kronor.

Beacon bygger på en ganska enkel teknik, en liten enhet placeras i en affär, museum, arena eller liknande och via bluetooth kommunicerar den med förbipasserande som har en app för att ta emot signalerna, och kan exempelvis få innehåll med erbjudanden eller information om ett konstverk. Dunkers kulturhus är första att anamma tekniken, sedan följer Fredriksdalsteatern och andra kulturinrättningar. Inom handel vinner beacon-idén snabbt mark, men som kommun blir Helsingborg först med att ha ett större system för hela staden.

– Det är inte det tekniska som är nytänkande utan sättet att använda tekniken på. Det är vår grej och vårt sätt att tänka i det vi kallar Smarta Helsingborg, att fler ska kunna kroka i och bygga nya tjänster. Många ser ett stort kontrollrum där man övervakar samhället när man snackar om sensorer, men det är inte den vägen vi vill gå, säger Güll.

Stadshubben kopplas på i mars och Bluetooth-enheterna under april.

Jennie Lorentsson

Inom den närmsta månaden aktiverar Helsingborg sin stadshubb, landets första öppna kommunala nät för uppkopplade prylar. Därpå följer en satsning […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd.