torsdag 21 november 2024

inloggad som

Svenska aktörer köper danska fastigheter för sju miljarder – på ett år

Medan tågpendlingen över bron faller brant ökar Öresundsintegrationen inom fastighetsbranschen. På lite drygt ett år har svenska aktörer förvärvat fastigheter i Köpenhamn för över sju miljarder danska kronor – och börjat köpa av varandra.

Sedan slutet av 2015 har det totala danska fastighetsbeståndet hos Balder, Castellum, Wihlborgs, Akelius, Niam och Heimstaden ökat med över 60 procent till närmare 1,3 miljoner kvadratmeter. Då ingår Wihlborgs storaffär från december 2015 då Malmöbolaget köpte två fastigheter i Glostrup och Høje-Taastrup för 800 miljoner danska kronor. Sedan dess har Wihlborgs gjort ytterligare danska förvärv för mer än 700 miljoner danska kronor.

– Danmark drabbades mycket hårdare än Sverige av finanskrisen. Sysselsättningen och fastighetspriserna sjönk rejält. Nu känner vi att det bottnat ur och börjar växa. Och eftersom det är en rejält mycket större stad än Malmö, Lund och Helsingborg kommer lyftet också bli kraftigare, säger Wihlborgs vd Anders Jarl till Rapidus.


*Briggen och Norrporten slogs ihop till Castellum våren 2016. Siffrorna gäller antalet tillkomna kvadratmeter och satsade pengar, i miljoner danska kronor, sedan december 2015.

Akelius gjorde under hösten sitt första intåg på Köpenhamns bostadsmarknad genom två förvärv för sammanlagt 962 miljoner danska kronor. Men det är norskägda Malmöbolaget Heimstaden som gasat hårdast. Efter att ha doppat tårna på den danska marknaden 2015 har Heimstaden det senaste året köpt på sig danska fastigheter på närmare 147.000 kvadratmeter sammanlagt, för 4,8 miljarder danska kronor. Då ingår köpet av projektet Bryggens Bastion, beläget vid Islands Brygge i södra Köpenhamn, som ska stå helt klart 2021 och bland annat inkludera ett 86 meter högt torn.

Två av förvärven har Heimstaden dessutom gjort från en annan svensk aktör – Niam som funnits länge på den danska marknaden och fortfarande har ett av de största danska innehaven.

– Vi har vårt huvudkontor i Malmö och en stor del av portföljen här, så vi ser Köpenhamn som samma region. Men för att vara en storstad är priserna i Köpenhamn vettiga jämfört med svenska priser, säger Heimstadens vd Patrik Hall till Rapidus.

Kommer ni köpa fler fastigheter i Danmark framöver?

– Inte i Danmark generellt, men i Köpenhamn kan det nog bli ytterligare förvärv om vi hittar lämpliga fastigheter eller byggprojekt.

Intresset från danska aktörer att satsa på skånska fastigheter är än så länge mycket blygsammare. Men i början av februari meddelade danska ELF Development att de etablerar sig i Sverige med ett kontor i Malmö och köpet av byggrätter i Limhamn för att uppföra bostadsrätter på sammanlagt 20.000 kvadratmeter.

Erik Olausson

Medan tågpendlingen över bron faller brant ökar Öresundsintegrationen inom fastighetsbranschen. På lite drygt ett år har svenska aktörer förvärvat fastigheter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?