måndag 4 december 2023

inloggad som

Svenska aktörer köper danska fastigheter för sju miljarder – på ett år

Medan tågpendlingen över bron faller brant ökar Öresundsintegrationen inom fastighetsbranschen. På lite drygt ett år har svenska aktörer förvärvat fastigheter i Köpenhamn för över sju miljarder danska kronor – och börjat köpa av varandra.

Sedan slutet av 2015 har det totala danska fastighetsbeståndet hos Balder, Castellum, Wihlborgs, Akelius, Niam och Heimstaden ökat med över 60 procent till närmare 1,3 miljoner kvadratmeter. Då ingår Wihlborgs storaffär från december 2015 då Malmöbolaget köpte två fastigheter i Glostrup och Høje-Taastrup för 800 miljoner danska kronor. Sedan dess har Wihlborgs gjort ytterligare danska förvärv för mer än 700 miljoner danska kronor.

– Danmark drabbades mycket hårdare än Sverige av finanskrisen. Sysselsättningen och fastighetspriserna sjönk rejält. Nu känner vi att det bottnat ur och börjar växa. Och eftersom det är en rejält mycket större stad än Malmö, Lund och Helsingborg kommer lyftet också bli kraftigare, säger Wihlborgs vd Anders Jarl till Rapidus.


*Briggen och Norrporten slogs ihop till Castellum våren 2016. Siffrorna gäller antalet tillkomna kvadratmeter och satsade pengar, i miljoner danska kronor, sedan december 2015.

Akelius gjorde under hösten sitt första intåg på Köpenhamns bostadsmarknad genom två förvärv för sammanlagt 962 miljoner danska kronor. Men det är norskägda Malmöbolaget Heimstaden som gasat hårdast. Efter att ha doppat tårna på den danska marknaden 2015 har Heimstaden det senaste året köpt på sig danska fastigheter på närmare 147.000 kvadratmeter sammanlagt, för 4,8 miljarder danska kronor. Då ingår köpet av projektet Bryggens Bastion, beläget vid Islands Brygge i södra Köpenhamn, som ska stå helt klart 2021 och bland annat inkludera ett 86 meter högt torn.

Två av förvärven har Heimstaden dessutom gjort från en annan svensk aktör – Niam som funnits länge på den danska marknaden och fortfarande har ett av de största danska innehaven.

– Vi har vårt huvudkontor i Malmö och en stor del av portföljen här, så vi ser Köpenhamn som samma region. Men för att vara en storstad är priserna i Köpenhamn vettiga jämfört med svenska priser, säger Heimstadens vd Patrik Hall till Rapidus.

Kommer ni köpa fler fastigheter i Danmark framöver?

– Inte i Danmark generellt, men i Köpenhamn kan det nog bli ytterligare förvärv om vi hittar lämpliga fastigheter eller byggprojekt.

Intresset från danska aktörer att satsa på skånska fastigheter är än så länge mycket blygsammare. Men i början av februari meddelade danska ELF Development att de etablerar sig i Sverige med ett kontor i Malmö och köpet av byggrätter i Limhamn för att uppföra bostadsrätter på sammanlagt 20.000 kvadratmeter.

Erik Olausson

Medan tågpendlingen över bron faller brant ökar Öresundsintegrationen inom fastighetsbranschen. På lite drygt ett år har svenska aktörer förvärvat fastigheter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad