fredag 3 maj 2024

inloggad som

Svenska aktörer köper danska fastigheter för sju miljarder – på ett år

Medan tågpendlingen över bron faller brant ökar Öresundsintegrationen inom fastighetsbranschen. På lite drygt ett år har svenska aktörer förvärvat fastigheter i Köpenhamn för över sju miljarder danska kronor – och börjat köpa av varandra.

Sedan slutet av 2015 har det totala danska fastighetsbeståndet hos Balder, Castellum, Wihlborgs, Akelius, Niam och Heimstaden ökat med över 60 procent till närmare 1,3 miljoner kvadratmeter. Då ingår Wihlborgs storaffär från december 2015 då Malmöbolaget köpte två fastigheter i Glostrup och Høje-Taastrup för 800 miljoner danska kronor. Sedan dess har Wihlborgs gjort ytterligare danska förvärv för mer än 700 miljoner danska kronor.

– Danmark drabbades mycket hårdare än Sverige av finanskrisen. Sysselsättningen och fastighetspriserna sjönk rejält. Nu känner vi att det bottnat ur och börjar växa. Och eftersom det är en rejält mycket större stad än Malmö, Lund och Helsingborg kommer lyftet också bli kraftigare, säger Wihlborgs vd Anders Jarl till Rapidus.


*Briggen och Norrporten slogs ihop till Castellum våren 2016. Siffrorna gäller antalet tillkomna kvadratmeter och satsade pengar, i miljoner danska kronor, sedan december 2015.

Akelius gjorde under hösten sitt första intåg på Köpenhamns bostadsmarknad genom två förvärv för sammanlagt 962 miljoner danska kronor. Men det är norskägda Malmöbolaget Heimstaden som gasat hårdast. Efter att ha doppat tårna på den danska marknaden 2015 har Heimstaden det senaste året köpt på sig danska fastigheter på närmare 147.000 kvadratmeter sammanlagt, för 4,8 miljarder danska kronor. Då ingår köpet av projektet Bryggens Bastion, beläget vid Islands Brygge i södra Köpenhamn, som ska stå helt klart 2021 och bland annat inkludera ett 86 meter högt torn.

Två av förvärven har Heimstaden dessutom gjort från en annan svensk aktör – Niam som funnits länge på den danska marknaden och fortfarande har ett av de största danska innehaven.

– Vi har vårt huvudkontor i Malmö och en stor del av portföljen här, så vi ser Köpenhamn som samma region. Men för att vara en storstad är priserna i Köpenhamn vettiga jämfört med svenska priser, säger Heimstadens vd Patrik Hall till Rapidus.

Kommer ni köpa fler fastigheter i Danmark framöver?

– Inte i Danmark generellt, men i Köpenhamn kan det nog bli ytterligare förvärv om vi hittar lämpliga fastigheter eller byggprojekt.

Intresset från danska aktörer att satsa på skånska fastigheter är än så länge mycket blygsammare. Men i början av februari meddelade danska ELF Development att de etablerar sig i Sverige med ett kontor i Malmö och köpet av byggrätter i Limhamn för att uppföra bostadsrätter på sammanlagt 20.000 kvadratmeter.

Erik Olausson

Medan tågpendlingen över bron faller brant ökar Öresundsintegrationen inom fastighetsbranschen. På lite drygt ett år har svenska aktörer förvärvat fastigheter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng […]


  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.

  • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.

  • Heimstaden slopar utdelning

    Fastighetsbolaget Heimstaden, med huvudkontor i Malmö, gjorde en förlust på 25 miljarder kronor under 2023. Nu ställs utdelningen in på bolagets noterade preferensaktie.

  • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

    Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

  • Academedia-affären sprack

    Missat helgens stora snackis? Mångmiljardären Roger Akelius köp av friskolejätten Academedia stoppas. Säljaren Mellby Gård backar ur affären efter massiv kritik.

  • Mellby Gård säljer Academedia till fastighetsmiljardär

    Mellby Gård, med vd Johan Andersson i spetsen, säljer hela sitt innehav i Academedia till Akelius Foundation i en jätteaffär. 

  • Kjell & Companys aktie i fritt fall

    Prylkedjan Kjell & Companys rapport för det fjärde kvartalet blev en besvikelse och utdelning uteblir. Fastighetsbolaget Wihlborgs skruvar däremot upp utdelningen, trots minskat förvaltningsresultat.

  • Doxa säljer hälften av Karlastaden

    Fastighetsbolaget Doxa, med Malmöprofilen Greg Dingizian som huvudägare, säljer hälften av Karlastaden, den planerade nya stadsdelen i Göteborg. Priset är 1 miljard kronor. Affären sker mindre än ett år efter att byggrätterna köptes.

  • Pressat Heimstaden i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Idag kom bland andra Heimstaden, Wihlborgs, Duni, Inwido och Beijer Ref.

  • Många projekt i Wihlborgs klimatarbete

    Fossilfritt stål och likströmskablar. Det är några av fastighetsbolaget Wihlborgs senaste givar i jakten på ett klimatsmartare fastighetsbestånd.