söndag 8 september 2024

inloggad som

TikoMed fyller på kassan för fortsatta studier

|  
|  ,

Läkemedelsbolaget TikoMed i Viken tar in 32 miljoner kronor. Pengarna ska gå till studier av bolagets läkemedelssubstans, som ska förbättra möjligheterna efter en stroke.

Andes Waas– Vi har en 26-månadersplan. Vi tar in pengar för att förverkliga aktiviteterna, de är toxikologiska studier, förberedande studier, prekliniska studier och en fas-II studie. Vi kommer ta in ytterligare pengar för att klara den här 26-månadersperioden, säger vd Anders Waas till Rapidus.

I våras reste bolaget 21 miljoner kronor för att fortsätta utvecklingen av TM-700, bolagets läkemedelssubstans mot kritisk ischemi. Ischemi är en stor sjukdomsgrupp orsakad av otillräcklig blodtillförsel i någon del av kroppen. Substansen har prövats vid svår ben-ischemi, hjärtinfarkt och vid stroke.

– Vi satsar på stroke-indikationen och har en klar plan för det. Vi ska starta en fas II-studie under 2017. Den kommer göras internationellt i olika länder i Europa är det planerat, säger Anders Waas.

Ett annat projekt i portföljen är Ibsolvmir, som motverkar bortstötande av transplanterade insulinproducerade celler hos patienter med svår diabetes typ 1 och kronisk pankreatit. Fas II- studier delfinansierade av statliga National Institute of Health i USA har genomförts.

En tredje substans är i TikoMeds portfölj är en läkemedelskandidat mot MS och neurologiska sjukdomar.

Sju personer arbetar i TikoMed, som har huvudkontor i Viken och en forskningsenhet i Uppsala Science Park. Bolaget grundades 2002 av Adam Bruce.

Under 2015 tog bolaget in sammanlagt 26 miljoner kronor genom två emissioner. Familjen Bruce är fortsatt huvudägare efter den senaste emissionen.

Emily Binks

Läkemedelsbolaget TikoMed i Viken tar in 32 miljoner kronor. Pengarna ska gå till studier av bolagets läkemedelssubstans, som ska förbättra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Nytt kapital ska ta Medvasc till USA-godkännande

    Medicinteknikbolaget Medvasc söker 25 miljoner kronor i en ny runda. Siktet är fortsatt inställt på USA och pengarna ska räcka fram till ett marknadsgodkännande.

  • Ny vd ska få fart på Vibrosense

    Den senaste nyemissionen gav bara hälften av det önskade kapitalet. Men Medeonbolaget Vibrosense ger inte upp. I dagarna tillträder den nya vd:n Tarik Cengiz som ska se till att pengarna räcker för att ta bolaget i mål.

  • Ännu mer kapital till skånsk life science

    Nytt friskt kapital flyter in till bioteknikbolagen Ascelia Pharma och Immunovia vid bolagens
    företrädesemissioner. Tillsammans reser de nära 170 miljoner kronor.

  • Miljarder i Medeonbolagen

    Medeonbolagen, med Swedencare i spetsen, redovisar omsättningsrekord. Det får chefen för företagsparken, Ulf G Andersson, att jubla och planera för en rejäl expansion i samband med ombyggnaden av Malmös sjukhusområde.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Avtalen haglar in men aktiekursen faller

    Sommaren har varit fartfylld för Polar Cool i Lund, med vd Erik Andersson, som skrivit en rad nya avtal med idrottsklubbar kring bolagets kylhätta som används för att minska skador vid hjärnskakning. Ändå har bolagets värde i princip utraderats.

  • Nya tunga namn till Smiles styrelse

    Life science-inkubatorn Smile Incubator byter ut två styrelseledamöter. De som kommer in är tunga namn från universitet, politik och näringsliv. – De nya ledamöterna kommer att bidra till att ta Smile till nästa nivå, säger ordförande Pia Kinhult.

  • Nytt Smile-bolag ger järnet

    Ironic Biotech utvecklar en helt ny form av lättupptagligt järn. Siktet är inställt på den lukrativa livsmedelsmarknaden och i höst öppnar bolaget en såddinvesteringsrunda för att accelerera sin processutveckling och marknadsintroduktion.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Gick under radarn med 1,3 mdr

    Bioteknikföretaget Acrivon har gjort en nyemission på ytterligare 1,3 miljarder kronor. Nyheten slank samtliga svenska medier förbi i våras eftersom bolaget inte är svenskt. Men grundaren Kristina Masson är en lundatjej som fick stora saker att hända. Rapidus träffade henne för en sommarintervju.