torsdag 21 november 2024

inloggad som

Novo Nordisk miljonsatsar på minimal läkemedelsfabrik

Under 2016 har en grupp Lundaforskare visat att det går att bygga en komplett fabrik för biologiska läkemedel som är liten nog att rymmas på bänkskivan i labbet. Vid årsskiftet drar ett treårigt projekt igång som ska ta utvecklingen vidare, med danska läkemedelsjätten Novo Nordisk som tung näringslivspartner.

Projektet har en totalbudget på tio miljoner kronor, där Vinnova och Vetenskapsrådet står för hälften. Resten kommer från de tre näringslivsparterna i form av arbetsinsatser. Utöver Novo Nordisk är Stockholmsbaserade Sobi och Lundabolaget Modelon med.

Tanken är att bygga en tillverkningslina i labbskala som är lika automatiserad som en reguljär fabrik. Huvudkomponenterna i uppställningen är en bioreaktor för cellerna, som står för själva syntetiseringen av läkemedelssubstansen, och ett reningssteg som isolerar den aktiva ingrediensen i cellsoppan.

Minifabriken byggs i första hand med existerande komponenter och målet är att den ska kunna köras mer eller mindre autonomt eller kunna fjärrstyras uppger projektledaren Bernt Nilsson, till vardags professor i kemiteknik vid Lunds universitet.

– Vi har kört på ett industriellt case från Sobi och fått det att funka med det styrsystem vi byggt upp. Man kan producera i storleksordningen 1.000 doser per dag. Det är inte så mycket jämfört med vanliga läkemedelsfabriker men mycket om man tänker att detta ska stå i ett utvecklingslabb eller ute i vården, säger Bernt Nilsson till Rapidus.

Om tre år hoppas han ha kommit så långt att näringslivsparterna kan ta resultaten vidare på egen hand och lansera tekniken på marknaden. Inräknat arbetsinsatserna från Novo Nordisk, Sobi och Modelon kommer ett tiotal personer vara inblandade i projektet när det drar igång vid årsskiftet, uppger Bernt Nilsson.

Erik Olausson

Under 2016 har en grupp Lundaforskare visat att det går att bygga en komplett fabrik för biologiska läkemedel som är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.