tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Listningsfebern tilltar – nu över 100 Öresundsbolag på börsen…

Skånska och danska företag fortsätter strömma till de svenska handelsplatserna. Hittills i år har 16 nya bolag introducerats och därmed är 102 Öresundsbolag noterade. Det är en fördubbling på bara fyra år.

Därtill har ett flertal bolag, som Alligator Bioscience, annonserat sina planer på en snar notering. Det kan jämföras med 2015 då totalt 17 bolag från Öresundsregionen listades, redan det ett rekord.

Avnoterade i år är Tribona och Agellis samt uppköpta Vivoline Medical. PartnerTech och Exini lämnade listorna förra året efter uppköp. Sedan år 2013 har 58 Öresundsbolag noterats och samtidigt har 12 bolag lämnat handelsplatserna, vilket ger nettoflödet 46 bolag till de svenska handelsplatserna.

 

noteringsrace_kumulativt
*Hittills under 2016. Nytillkomna anger nettosiffror, det vill säga med avnoteringar borträknade.

Som Rapidus tidigare rapporterat är det framförallt regionens life science-bolag som väljer att notera sig. Likaså är danska företag fortsatt lockade av de svenska handelsplatserna. Fem av årets noterade bolag är danska, bland andra Medical Prognosis Institute, MPI. Bolaget kunde tidigare handlas på den danska handelsplatsen First North, men flyttade i somras till den svenska motsvarigheten.

MPI utvecklar en mjukvara som ska kunna matcha varje enskild patient med passande cancerläkemedel, ett område som kallas “personalized medicine”.

– En avknoppning till MPI, Oncology ventures, handlas sedan tidigare på svenska Aktietorget och visas där stort intresse, vilket förvånande nog inte alls var fallet för MPI på danska First North. Marknadsplatserna fungerar bättre för små bolag i Sverige än i Danmark, säger MPI:s vd, cancerläkare Peter Buhl Jensen.

Elisabet Ottosson

Skånska och danska företag fortsätter strömma till de svenska handelsplatserna. Hittills i år har 16 nya bolag introducerats och därmed […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn för att råda bot på kapitalbristen inom life science. Tio personer från bland annat Segulah, EQT och Nordic Angels tar plats i en panel som är beredd att öppna plånboken. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn för att råda bot på kapitalbristen inom life science. Tio personer från bland annat Segulah, EQT och Nordic Angels tar plats i en panel som är beredd att öppna plånboken. Rapidus har hela listan.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.