fredag 26 juli 2024

inloggad som

Listningsfebern tilltar – nu över 100 Öresundsbolag på börsen…

Skånska och danska företag fortsätter strömma till de svenska handelsplatserna. Hittills i år har 16 nya bolag introducerats och därmed är 102 Öresundsbolag noterade. Det är en fördubbling på bara fyra år.

Därtill har ett flertal bolag, som Alligator Bioscience, annonserat sina planer på en snar notering. Det kan jämföras med 2015 då totalt 17 bolag från Öresundsregionen listades, redan det ett rekord.

Avnoterade i år är Tribona och Agellis samt uppköpta Vivoline Medical. PartnerTech och Exini lämnade listorna förra året efter uppköp. Sedan år 2013 har 58 Öresundsbolag noterats och samtidigt har 12 bolag lämnat handelsplatserna, vilket ger nettoflödet 46 bolag till de svenska handelsplatserna.

 

noteringsrace_kumulativt
*Hittills under 2016. Nytillkomna anger nettosiffror, det vill säga med avnoteringar borträknade.

Som Rapidus tidigare rapporterat är det framförallt regionens life science-bolag som väljer att notera sig. Likaså är danska företag fortsatt lockade av de svenska handelsplatserna. Fem av årets noterade bolag är danska, bland andra Medical Prognosis Institute, MPI. Bolaget kunde tidigare handlas på den danska handelsplatsen First North, men flyttade i somras till den svenska motsvarigheten.

MPI utvecklar en mjukvara som ska kunna matcha varje enskild patient med passande cancerläkemedel, ett område som kallas “personalized medicine”.

– En avknoppning till MPI, Oncology ventures, handlas sedan tidigare på svenska Aktietorget och visas där stort intresse, vilket förvånande nog inte alls var fallet för MPI på danska First North. Marknadsplatserna fungerar bättre för små bolag i Sverige än i Danmark, säger MPI:s vd, cancerläkare Peter Buhl Jensen.

Elisabet Ottosson

Skånska och danska företag fortsätter strömma till de svenska handelsplatserna. Hittills i år har 16 nya bolag introducerats och därmed […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Inwido ser ljusning

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!