söndag 19 maj 2024

inloggad som

Listningsfebern tilltar – nu över 100 Öresundsbolag på börsen…

Skånska och danska företag fortsätter strömma till de svenska handelsplatserna. Hittills i år har 16 nya bolag introducerats och därmed är 102 Öresundsbolag noterade. Det är en fördubbling på bara fyra år.

Därtill har ett flertal bolag, som Alligator Bioscience, annonserat sina planer på en snar notering. Det kan jämföras med 2015 då totalt 17 bolag från Öresundsregionen listades, redan det ett rekord.

Avnoterade i år är Tribona och Agellis samt uppköpta Vivoline Medical. PartnerTech och Exini lämnade listorna förra året efter uppköp. Sedan år 2013 har 58 Öresundsbolag noterats och samtidigt har 12 bolag lämnat handelsplatserna, vilket ger nettoflödet 46 bolag till de svenska handelsplatserna.

 

noteringsrace_kumulativt
*Hittills under 2016. Nytillkomna anger nettosiffror, det vill säga med avnoteringar borträknade.

Som Rapidus tidigare rapporterat är det framförallt regionens life science-bolag som väljer att notera sig. Likaså är danska företag fortsatt lockade av de svenska handelsplatserna. Fem av årets noterade bolag är danska, bland andra Medical Prognosis Institute, MPI. Bolaget kunde tidigare handlas på den danska handelsplatsen First North, men flyttade i somras till den svenska motsvarigheten.

MPI utvecklar en mjukvara som ska kunna matcha varje enskild patient med passande cancerläkemedel, ett område som kallas “personalized medicine”.

– En avknoppning till MPI, Oncology ventures, handlas sedan tidigare på svenska Aktietorget och visas där stort intresse, vilket förvånande nog inte alls var fallet för MPI på danska First North. Marknadsplatserna fungerar bättre för små bolag i Sverige än i Danmark, säger MPI:s vd, cancerläkare Peter Buhl Jensen.

Elisabet Ottosson

Skånska och danska företag fortsätter strömma till de svenska handelsplatserna. Hittills i år har 16 nya bolag introducerats och därmed […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]