tisdag 14 maj 2024

inloggad som

”De olika noderna ger nya kontakter”

Anki Malmborg-Hager och Tord Wingren toppar maktlistan i Rapidus kartläggning. Men ingen av dem vill beskriva sig som några maktspelare.

Anki Malmborg Hager– Jag känner mig inte mäktig. Jag har poster i projekt som jag brinner för, jag ser det inte som något medel för makt, säger Anki Malmborg-Hager.

Efter en forskarkarriär inom immunologi på Lunds universitet var hon 2001 en av fyra som var med och startade Alligator Bioscience.

– Jag jobbade för Alligator i åtta år och fick blodad tand för det här med att kommersialisera forskning. Sedan dess har jag jobbat mycket med att hjälpa forskare starta bolag, säger Anki Malmborg-Hager.

Efter Alligator har hon bland annat arbetat som investeringsrådgivare på LU Bioscience och managementkonsult på Avena Partners, som hon grundade tillsammans med två tidigare kollegor på LU Bio.

– Många av de poster jag har i dag härstammar från uppdrag i Avena. Till exempel var jag först konsult på SenzaGen innan det började ta så mycket tid och bli så långvarigt att jag anställdes som vd, säger Anki Malmborg-Hager.

I dag är hon bland annat vd för SenzaGen, styrelseledamot i noterade Immunovia samt Diaprost. Ann-Christin Malmborg-Hager ser främst fördelar med att ha uppdrag och styrelseposter för många olika bolag samtidigt.

– Det är ett nätverksbyggande. De olika noderna ger ju nya kontakter. Men får man väldigt många uppdrag kan det ju ta för mycket tid. Det har jag sett i bolagen jag suttit som vd i tidigare, att vi haft styrelseledamöter som haft för många hattar på sig. Då får man inte det engagemang man skulle önska, säger hon.

För Tord Wingren började karriären på Ericsson och Samsung. Efter att ha varit med och startat upp teknikbolaget Nanoradio, senare uppköpt av Samsung, är han sedan 2012 platschef i Lund för Huawei.

Vid sidan av har han de senaste åren engagerat sig som delägare och styrelsemedlem i en lång rad mindre teknikbolag, främst på Ideon. Han är medgrundare i BrainLit, Watersprint och Instant Advice, med kontor på Medicon Village, och har även gått in tidigt i bland annat börsaktuella Acconeer. För Huaweis räkning sitter han också i klusterorganisationen Mobile Heights styrelse.

Tord Wingren– Mina uppdrag har kommit efterhand, oftast då entreprenörer har sökt upp mig. Det är en svår resa att starta ett nytt bolag och jag har ett bra kontaktnät som kan öppna dörrar, säger Tord Wingren.

Hur stor är medvetenheten bland uppstartsbolagen om vikten av att ha rätt personer i styrelsen?

– De flesta är medvetna om det. Men i vissa fall är det mer rena tillfälligheter, att man kanske väljer in sina kompisar eller bara de man känner till.

Erik Olausson

Anki Malmborg-Hager och Tord Wingren toppar maktlistan i Rapidus kartläggning. Men ingen av dem vill beskriva sig som några maktspelare. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Immunovia studsar upp

    Lundabolaget Immunovia, grundat av bolagsnestorn Carl Borrebaek, steg på börsen med över 70 procent på tisdagen. Läs här vad som ligger bakom lyftet.

  • Acconeer ber om 150 miljoner

    Radarsensorbolaget Acconeer i Malmö fortsätter att blöda och har därför beslutat om en företrädesemission på 150 miljoner kronor.

  • Acconeer landar stororder

    Radarsensorföretaget Acconeer i Malmö får in sin i särklass största order hittills. Mångmiljonordern kommer från japanska Nexty Electronics.

  • Tillväxt i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets fjärde kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Senzagen, Safeture och Neola Medical.

  • Alligator minskar personalen

    Läkemedelsbolaget Alligator i Lund minskar personalen med uppåt 14 anställda. Orsaken är att en rad tidiga projekt släpps till förmån för en helhjärtad satsning på huvudkandidaten, mitazalimab mot bukspottskörtelcancer.

  • Optimism i Acconeer

    Radarsensorföretaget Acconeer radar upp så kallade design wins i bilindustrin. Nu senast har bolagets radarsensor designats in i en första bilmodell från en av Japans ledande biltillverkare.

  • Optimismen spirar i Senzagen

    Trots god tillväxt och ett resultat som närmar sig break even kämpar biotechbolaget Senzagen på en tuff kapitalmarknad. Men vd Peter Nählstedt är optimistisk.

  • Immunovia byter vd

    Rapidus rapporterade förra veckan att Immunovias styrelseordförande och grundare Carl Borrebaeck planerar att lämna bolaget. Kort därpå meddelade Immunovia att […]

  • Borrebaeck lämnar Immunovia

    Carl Borrebaeck lämnar Immunovia och rollen som styrelseordförande. Han behåller dock sin storägarpost i Lundabolaget, som han grundade 2007. – […]