torsdag 21 november 2024

inloggad som

”De olika noderna ger nya kontakter”

Anki Malmborg-Hager och Tord Wingren toppar maktlistan i Rapidus kartläggning. Men ingen av dem vill beskriva sig som några maktspelare.

Anki Malmborg Hager– Jag känner mig inte mäktig. Jag har poster i projekt som jag brinner för, jag ser det inte som något medel för makt, säger Anki Malmborg-Hager.

Efter en forskarkarriär inom immunologi på Lunds universitet var hon 2001 en av fyra som var med och startade Alligator Bioscience.

– Jag jobbade för Alligator i åtta år och fick blodad tand för det här med att kommersialisera forskning. Sedan dess har jag jobbat mycket med att hjälpa forskare starta bolag, säger Anki Malmborg-Hager.

Efter Alligator har hon bland annat arbetat som investeringsrådgivare på LU Bioscience och managementkonsult på Avena Partners, som hon grundade tillsammans med två tidigare kollegor på LU Bio.

– Många av de poster jag har i dag härstammar från uppdrag i Avena. Till exempel var jag först konsult på SenzaGen innan det började ta så mycket tid och bli så långvarigt att jag anställdes som vd, säger Anki Malmborg-Hager.

I dag är hon bland annat vd för SenzaGen, styrelseledamot i noterade Immunovia samt Diaprost. Ann-Christin Malmborg-Hager ser främst fördelar med att ha uppdrag och styrelseposter för många olika bolag samtidigt.

– Det är ett nätverksbyggande. De olika noderna ger ju nya kontakter. Men får man väldigt många uppdrag kan det ju ta för mycket tid. Det har jag sett i bolagen jag suttit som vd i tidigare, att vi haft styrelseledamöter som haft för många hattar på sig. Då får man inte det engagemang man skulle önska, säger hon.

För Tord Wingren började karriären på Ericsson och Samsung. Efter att ha varit med och startat upp teknikbolaget Nanoradio, senare uppköpt av Samsung, är han sedan 2012 platschef i Lund för Huawei.

Vid sidan av har han de senaste åren engagerat sig som delägare och styrelsemedlem i en lång rad mindre teknikbolag, främst på Ideon. Han är medgrundare i BrainLit, Watersprint och Instant Advice, med kontor på Medicon Village, och har även gått in tidigt i bland annat börsaktuella Acconeer. För Huaweis räkning sitter han också i klusterorganisationen Mobile Heights styrelse.

Tord Wingren– Mina uppdrag har kommit efterhand, oftast då entreprenörer har sökt upp mig. Det är en svår resa att starta ett nytt bolag och jag har ett bra kontaktnät som kan öppna dörrar, säger Tord Wingren.

Hur stor är medvetenheten bland uppstartsbolagen om vikten av att ha rätt personer i styrelsen?

– De flesta är medvetna om det. Men i vissa fall är det mer rena tillfälligheter, att man kanske väljer in sina kompisar eller bara de man känner till.

Erik Olausson

Anki Malmborg-Hager och Tord Wingren toppar maktlistan i Rapidus kartläggning. Men ingen av dem vill beskriva sig som några maktspelare. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.