tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Dansk-svensk forskningssatsning drar igång efter försening

Efter vissa förseningar under våren har ReproUnion fyllt ut sina ramar med 24 projekt under uppstart, ledda av doktorander och post doc-forskare. Det gryende samarbetet mellan danska och svenska universitet, regioner och företag inom fertilititetsforskning har en totalbudget på 15,4 miljoner euro.

– Det har tagit lite längre tid än väntat med både rekrytering och hanteringen av skillnader i etik på olika sidor sundet. Men nu är vi igång och förväntar oss de första forskningsresultaten redan under hösten, säger Petter Hartman, chef för ReproUnion och vd för Medicon Valley Alliance.

Bakgrunden till ReproUnion är att födelsetalen sjunkit under nivån som krävs för befolkningstillväxt. Det gör infertilitet till ett samhällsproblem. Bland de projekt som nu sjösatts finns ett om utveckling av nya metoder för att bevara fertiliteten hos prepubertala pojkar i Danmark och Sverige drivet av två forskare vid Rigshospitalet i Köpenhamn, samt ett där två Lundaforskare tittar närmare på skräddarsydd behandling av överstimulerade äggledare, en vanlig komplikation vid fertilitetsbehandlling.

Med 7,7 miljoner euro i EU-stöd är ReproUnion det näst största pågående Interreg-projektet i Öresundsregionen efter ”ESS & Max IV: Cross Border Science and Society”, som syftar till att få mer lokal utväxling från de stora forskningsanläggningarna i Lund.

Av Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

Efter vissa förseningar under våren har ReproUnion fyllt ut sina ramar med 24 projekt under uppstart, ledda av doktorander och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Så gör kommunerna för att locka företagen

    De små skånska kommunerna slår de större när det gäller företagsklimat. Det står klart i den rankning som Rapidus publicerade nyligen. Vi ringde upp kommunerna för att höra vad som ligger bakom uppryckningen.

  • Skånska småkommuner slår de större

    En ny undersökning visar att tre skånska kommuner kvalar in på topp tio-listan över Sveriges kommuner med bäst företagsklimat – samtidigt tappar de skånska storkommunerna alltmer mot de mindre.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.