onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Dansk-svensk forskningssatsning drar igång efter försening

Efter vissa förseningar under våren har ReproUnion fyllt ut sina ramar med 24 projekt under uppstart, ledda av doktorander och post doc-forskare. Det gryende samarbetet mellan danska och svenska universitet, regioner och företag inom fertilititetsforskning har en totalbudget på 15,4 miljoner euro.

– Det har tagit lite längre tid än väntat med både rekrytering och hanteringen av skillnader i etik på olika sidor sundet. Men nu är vi igång och förväntar oss de första forskningsresultaten redan under hösten, säger Petter Hartman, chef för ReproUnion och vd för Medicon Valley Alliance.

Bakgrunden till ReproUnion är att födelsetalen sjunkit under nivån som krävs för befolkningstillväxt. Det gör infertilitet till ett samhällsproblem. Bland de projekt som nu sjösatts finns ett om utveckling av nya metoder för att bevara fertiliteten hos prepubertala pojkar i Danmark och Sverige drivet av två forskare vid Rigshospitalet i Köpenhamn, samt ett där två Lundaforskare tittar närmare på skräddarsydd behandling av överstimulerade äggledare, en vanlig komplikation vid fertilitetsbehandlling.

Med 7,7 miljoner euro i EU-stöd är ReproUnion det näst största pågående Interreg-projektet i Öresundsregionen efter ”ESS & Max IV: Cross Border Science and Society”, som syftar till att få mer lokal utväxling från de stora forskningsanläggningarna i Lund.

Av Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

Efter vissa förseningar under våren har ReproUnion fyllt ut sina ramar med 24 projekt under uppstart, ledda av doktorander och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.