onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Grönt ljus för stort Interreg-projekt inom lungmedicin…

Med en totalbudget på 65 miljoner kronor ska dansk-svenska projektet Breathe hitta nya biomarkörer för patienter med astma och KOL. Som en bieffekt ger det treåriga projektet upphov till en biobank och patientdatabas som även ska kunna användas av företag vid kliniska försök.

Breathe har precis beviljats 3,5 miljoner euro från Interreg-fonden Öresund-Kattegatt-Skagerrak. De sex parter som deltar bidrar själva med lika mycket. Bakgrunden till projektet är att flera olika biologiska läkemedel, alltså läkemedel baserade på till exempel proteiner eller antikroppar, börjat användas inom lungmedicin.

– Det finns många olika typer av astma och KOL. Om man provar ett biologiskt läkemedel som bara hjälper 10-20 procent av patienterna är det lätt att dra slutsatsen att det inte fungerar. Men det kan funka jättebra för vissa specifika sorter av sjukdomen, säger Thomas Veje Flintegaard.

Han har en bakgrund från Medicon Valley Alliance och är drivande kraft i Breathe, som inkluderar Köpenhamns universitet, Næstved sjukhus, Skånes universitetssjukhus, Lunds universitet och Bispebjerg Hospital. Från svenska sidan deltar bland andra Jonas Erjefält, professor vid medicinska fakulteten, och Leif Bjermer, avdelningschef för lungmedicin och allergologi.

När Breathe drar igång till hösten ska ett 20-tal forskare anställas i Lund och Köpenhamn. Målet är att hitta nya biomarkörer, alltså mätvärden i kroppen, som kan indikera vilket biologiskt läkemedel som har effekt på vilken typ av astma och KOL.

– Inom cancermedicin har man identifierat hundratals olika biomarkörer. Inom lungmedicin finns det i dag mindre än tio som används i det kliniska arbetet, så vi har lite att göra, säger Thomas Veje Flintegaard.

Under arbetets gång kommer projektgruppen bygga upp en biobank med olika blod- och vävnadsprover samt en patientdatabas med 500-800 patienter med olika former av astma och KOL.

– Det ska kunna underlätta när läkemedelsföretag vill göra kliniska försök inom dessa områden, säger Thomas Veje Flintegaard.

Utöver sjukhusen och universiteten deltar även den europeiska grenen av kinesiska BGI, som sysslar med kartläggning av gener.

Erik Olausson

Med en totalbudget på 65 miljoner kronor ska dansk-svenska projektet Breathe hitta nya biomarkörer för patienter med astma och KOL. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Så gör kommunerna för att locka företagen

    De små skånska kommunerna slår de större när det gäller företagsklimat. Det står klart i den rankning som Rapidus publicerade nyligen. Vi ringde upp kommunerna för att höra vad som ligger bakom uppryckningen.

  • Skånska småkommuner slår de större

    En ny undersökning visar att tre skånska kommuner kvalar in på topp tio-listan över Sveriges kommuner med bäst företagsklimat – samtidigt tappar de skånska storkommunerna alltmer mot de mindre.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.