tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Grönt ljus för stort Interreg-projekt inom lungmedicin…

Med en totalbudget på 65 miljoner kronor ska dansk-svenska projektet Breathe hitta nya biomarkörer för patienter med astma och KOL. Som en bieffekt ger det treåriga projektet upphov till en biobank och patientdatabas som även ska kunna användas av företag vid kliniska försök.

Breathe har precis beviljats 3,5 miljoner euro från Interreg-fonden Öresund-Kattegatt-Skagerrak. De sex parter som deltar bidrar själva med lika mycket. Bakgrunden till projektet är att flera olika biologiska läkemedel, alltså läkemedel baserade på till exempel proteiner eller antikroppar, börjat användas inom lungmedicin.

– Det finns många olika typer av astma och KOL. Om man provar ett biologiskt läkemedel som bara hjälper 10-20 procent av patienterna är det lätt att dra slutsatsen att det inte fungerar. Men det kan funka jättebra för vissa specifika sorter av sjukdomen, säger Thomas Veje Flintegaard.

Han har en bakgrund från Medicon Valley Alliance och är drivande kraft i Breathe, som inkluderar Köpenhamns universitet, Næstved sjukhus, Skånes universitetssjukhus, Lunds universitet och Bispebjerg Hospital. Från svenska sidan deltar bland andra Jonas Erjefält, professor vid medicinska fakulteten, och Leif Bjermer, avdelningschef för lungmedicin och allergologi.

När Breathe drar igång till hösten ska ett 20-tal forskare anställas i Lund och Köpenhamn. Målet är att hitta nya biomarkörer, alltså mätvärden i kroppen, som kan indikera vilket biologiskt läkemedel som har effekt på vilken typ av astma och KOL.

– Inom cancermedicin har man identifierat hundratals olika biomarkörer. Inom lungmedicin finns det i dag mindre än tio som används i det kliniska arbetet, så vi har lite att göra, säger Thomas Veje Flintegaard.

Under arbetets gång kommer projektgruppen bygga upp en biobank med olika blod- och vävnadsprover samt en patientdatabas med 500-800 patienter med olika former av astma och KOL.

– Det ska kunna underlätta när läkemedelsföretag vill göra kliniska försök inom dessa områden, säger Thomas Veje Flintegaard.

Utöver sjukhusen och universiteten deltar även den europeiska grenen av kinesiska BGI, som sysslar med kartläggning av gener.

Erik Olausson

Med en totalbudget på 65 miljoner kronor ska dansk-svenska projektet Breathe hitta nya biomarkörer för patienter med astma och KOL. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Gruppkrav mot Suliemans bolag

    Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.