söndag 8 september 2024

inloggad som

ABB-veteran backar upp LTH-avknoppning

Investerarnätverket Sustainable Energy Angels, SEA, har gått in med drygt en miljon kronor i LTH-avknoppningen Dlaboratory Sweden som utvecklar produkter och analyssystem för att minska störningar i elnät. I samband med investeringen tar SEA-delägaren Karl Elfstadius, tidigare ansvarig på ABB för affärsområdet smarta nät, plats i Dlaboratorys styrelse.

– SEA kommer hjälpa oss att slipa på strategierna. Först med hur vi ska bevisa oss i Sverige och vilka partner vi ska ha, och sedan utanför Sverige. Det är inte så många som kan den här branschen bland riskkapitalisterna, men SEA investerar bara inom energi och har ett stort nätverk som vi kan dra nytta av, säger Dlaboratorys vd Fredrik Akke till Rapidus.

Under hösten gick Almi Invest tillsammans med Dlaboratorys grundare och ett antal affärsänglar in med tre miljoner kronor i företaget, och sedan dess sitter även Almis Per Heander i styrelsen.

Dlaboratorys mätstationer kan upptäcka små störningar på elnäten, till exempel när träd eller ogräs stöter emot en ledning eller om det har kommit in fukt i spänningsförande delar. De här störningarna analyseras och kommuniceras till nätbolaget via en molnbaserad tjänst, som även kan ge förslag på åtgärder mot störningarna och möjliggöra att felet kan åtgärdas innan det sker ett elavbrott.

Forskningsprojektet som senare ledde till grundandet av Dlaboratory startades av Magnus Akke 2007 och finansierades av E.on. Dlaboratorys störningsanalysatorer har sedan dess installerats i elnät tillhörande E.on, Kraftringen och Öresundskraft, som både fungerat som kunder och referensanläggningar. I januari köpte även Västra Orust Energi in ett system av störningsanalysatorn.

Fem personer arbetar i dag hos Dlaboratory i Lund, som under de senaste åren haft en omsättning runt fyra miljoner kronor. Även 2015 landade på en omsättning strax under fyramiljonersstrecket.

Hanna Sigeman

Investerarnätverket Sustainable Energy Angels, SEA, har gått in med drygt en miljon kronor i LTH-avknoppningen Dlaboratory Sweden som utvecklar produkter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

  • Smile Inject injicerar kapital

    Smile-inkubatorns riskkapitalbolag Smile Inject Capital går in i tre nya bolag. Investeringar i ytterligare två bolag ska göras under hösten, sedan stängs den första rundan. Nästa år öppnas en ny.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Räntebeskedet: “Det krävs mer”

    Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.

  • Spotlight hoppas på räntesänkning

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group fortsätter att lägga verksamheter på is. Det framgår av rapporten för årets andra kvartal. Vd Peter Gönczi hoppas nu att räntesänkningar ska sätta fart på finansmarknaden.

  • Börsfallet: ”Osäkerheten har ökat igen”

    Det senaste dagarna har börserna fallit och osäkerheten på finansmarknaden ökat. Men det är för tidigt att dra några långtgående slutsatser. Det menar Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance, som nyligen kom med sin rapport för det andra kvartalet.