lördag 11 maj 2024

inloggad som

ABB-veteran backar upp LTH-avknoppning

Investerarnätverket Sustainable Energy Angels, SEA, har gått in med drygt en miljon kronor i LTH-avknoppningen Dlaboratory Sweden som utvecklar produkter och analyssystem för att minska störningar i elnät. I samband med investeringen tar SEA-delägaren Karl Elfstadius, tidigare ansvarig på ABB för affärsområdet smarta nät, plats i Dlaboratorys styrelse.

– SEA kommer hjälpa oss att slipa på strategierna. Först med hur vi ska bevisa oss i Sverige och vilka partner vi ska ha, och sedan utanför Sverige. Det är inte så många som kan den här branschen bland riskkapitalisterna, men SEA investerar bara inom energi och har ett stort nätverk som vi kan dra nytta av, säger Dlaboratorys vd Fredrik Akke till Rapidus.

Under hösten gick Almi Invest tillsammans med Dlaboratorys grundare och ett antal affärsänglar in med tre miljoner kronor i företaget, och sedan dess sitter även Almis Per Heander i styrelsen.

Dlaboratorys mätstationer kan upptäcka små störningar på elnäten, till exempel när träd eller ogräs stöter emot en ledning eller om det har kommit in fukt i spänningsförande delar. De här störningarna analyseras och kommuniceras till nätbolaget via en molnbaserad tjänst, som även kan ge förslag på åtgärder mot störningarna och möjliggöra att felet kan åtgärdas innan det sker ett elavbrott.

Forskningsprojektet som senare ledde till grundandet av Dlaboratory startades av Magnus Akke 2007 och finansierades av E.on. Dlaboratorys störningsanalysatorer har sedan dess installerats i elnät tillhörande E.on, Kraftringen och Öresundskraft, som både fungerat som kunder och referensanläggningar. I januari köpte även Västra Orust Energi in ett system av störningsanalysatorn.

Fem personer arbetar i dag hos Dlaboratory i Lund, som under de senaste åren haft en omsättning runt fyra miljoner kronor. Även 2015 landade på en omsättning strax under fyramiljonersstrecket.

Hanna Sigeman

Investerarnätverket Sustainable Energy Angels, SEA, har gått in med drygt en miljon kronor i LTH-avknoppningen Dlaboratory Sweden som utvecklar produkter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen