tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Rusning till skånska tillväxtlån

|  , ,
|  

Almi Skåne lånade ut ovanligt mycket pengar under 2015. Det nyinstiftade tillväxtlånet för innovationsbolag bidrog starkt till att utlåningssumman till skånska företag ökade med 70 % under 2015 jämfört med året innan.

Av de 351 miljoner som lånades ut under året kom hälften från Almis nya tillväxtlån, som instiftades i början av 2015 i samarbete med Europeiska Investeringsfonden, EIF. Under en tvåårsperiod har EIF åtagit sig att gå in som garant för halva lånesumman, upp till lån för totalt 1,2 miljarder kronor. Redan efter ett år är den potten snart uppfylld, med 1.014 utlånade miljoner över hela landet.

Många tillväxtlån har gått till företag inom mobila tjänster och life science, däribland SenzaGen och SensoDetect. Garantin från EIF har gjort att tillväxtlånet kunnat utformas med lägre ränta och möjlighet till längre amorteringstid, och har riktats både mot nya innovationsföretag som är redo att slå sig in på marknaden och redan etablerade företag med expansionsplaner.

anders_norman– Det här lånet har fyllt ett gap för företag i väldigt tidiga skeden, och nu har vi haft möjlighet att hjälpa till. Bankerna styrs av allt tuffare regelverk, vilket gör att de har svårt att vara långivare till företag i tidiga skeden, säger Almi Skånes vd Anders Norman till Rapidus.

Totalt fick 71 skånska innovationsföretag dela på 158 miljoner i tillväxtlån under 2015. Lånesumman uppgick i genomsnitt till 2,2 miljoner kronor. Det är klart högre än för Almis traditionella företagslån, där summan i snitt låg på 0,8 miljoner kronor under året.

Ökningen för utlåningsverksamheten i Skåne följer i stort ökningen för Almi i resten av landet, men i Skåne utgör tillväxtlånen en större andel av den totala summan. Enligt Anders Norman har intresset varit stort även under vintern.

– Vi ser att ett stort inflöde även 2016, som är större än 2015, säger han.

Anders Norman räknar med att Almi ska kunna fortsätta med tillväxtlånen i någon form, även efter att EIB:s garantisumma använts fullt ut.

– Jag tror och hoppas att vi kan hitta möjligheter att erbjuda den här typen av lån. Det gör stor skillnad för kunderna.

Hanna Sigeman

Almi Skåne lånade ut ovanligt mycket pengar under 2015. Det nyinstiftade tillväxtlånet för innovationsbolag bidrog starkt till att utlåningssumman till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.