fredag 3 maj 2024

inloggad som

Rusning till skånska tillväxtlån

|  , ,
|  

Almi Skåne lånade ut ovanligt mycket pengar under 2015. Det nyinstiftade tillväxtlånet för innovationsbolag bidrog starkt till att utlåningssumman till skånska företag ökade med 70 % under 2015 jämfört med året innan.

Av de 351 miljoner som lånades ut under året kom hälften från Almis nya tillväxtlån, som instiftades i början av 2015 i samarbete med Europeiska Investeringsfonden, EIF. Under en tvåårsperiod har EIF åtagit sig att gå in som garant för halva lånesumman, upp till lån för totalt 1,2 miljarder kronor. Redan efter ett år är den potten snart uppfylld, med 1.014 utlånade miljoner över hela landet.

Många tillväxtlån har gått till företag inom mobila tjänster och life science, däribland SenzaGen och SensoDetect. Garantin från EIF har gjort att tillväxtlånet kunnat utformas med lägre ränta och möjlighet till längre amorteringstid, och har riktats både mot nya innovationsföretag som är redo att slå sig in på marknaden och redan etablerade företag med expansionsplaner.

anders_norman– Det här lånet har fyllt ett gap för företag i väldigt tidiga skeden, och nu har vi haft möjlighet att hjälpa till. Bankerna styrs av allt tuffare regelverk, vilket gör att de har svårt att vara långivare till företag i tidiga skeden, säger Almi Skånes vd Anders Norman till Rapidus.

Totalt fick 71 skånska innovationsföretag dela på 158 miljoner i tillväxtlån under 2015. Lånesumman uppgick i genomsnitt till 2,2 miljoner kronor. Det är klart högre än för Almis traditionella företagslån, där summan i snitt låg på 0,8 miljoner kronor under året.

Ökningen för utlåningsverksamheten i Skåne följer i stort ökningen för Almi i resten av landet, men i Skåne utgör tillväxtlånen en större andel av den totala summan. Enligt Anders Norman har intresset varit stort även under vintern.

– Vi ser att ett stort inflöde även 2016, som är större än 2015, säger han.

Anders Norman räknar med att Almi ska kunna fortsätta med tillväxtlånen i någon form, även efter att EIB:s garantisumma använts fullt ut.

– Jag tror och hoppas att vi kan hitta möjligheter att erbjuda den här typen av lån. Det gör stor skillnad för kunderna.

Hanna Sigeman

Almi Skåne lånade ut ovanligt mycket pengar under 2015. Det nyinstiftade tillväxtlånet för innovationsbolag bidrog starkt till att utlåningssumman till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.