lördag 26 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Volito säljer av flygverksamheten

Malmöbaserade Volitosfären håller stegvis på att göra sig av med sin flygverksamhet. Vid årsskiftet ska hela flygplansflottan var såld. 

Vid utgången av förra året bestod flygleasingverksamheten av 18 flygplan och Volito Aviation-koncernen värderades till en halv miljard kronor. Avyttringen av affärsverksamheten är en del i Volitos strategi att konsolidera sina innehav.

– Vi har redan avyttrat större delen av vår flotta och det finns förutsättningar för att resten blir sålt före årets slut. Volito lämnar det benet när vi går in i 2016. Anledningen är att det finns en vilja från våra ägare och styrelse att konsolidera och kraftsamla för framtiden, säger Ulf Liljedahl, som tillträdde vd-posten i mars. 

Varför valde ni bort flyget, en inkomstbringande affär som varit med sedan starten 1991?

ulf_liljedahl– Flyget har absolut varit en bra investering för Volito, men mantrat i Volito är att hela tiden öka avkastningen och väga den mot de risker som finns. Vi bedömer att det finns bättre förutsättningar inom både fastigheter och våra industriinnehav framåt.

Den verksamhet som Volito nu lägger sitt fokus på är fastigheter, industri och innehaven i Peab och Bulten. 

– Vi får se vad flygförsäljningen leder till, men vi kommer inte förbli i den här statusen. Vi ska i första hand växa och expandera inom fastigheter och industri, säger Liljedahl till Rapidus. 

Fastighetsinnehavet består av runt 25 kommersiella fastigheter i Malmöområdet. Det senaste förvärvet gjordes i somras, ett kontorshus på Södra Förstadsgatan som kostade strax under 100 miljoner kronor.

– Vi fortsätter att expandera i Malmö med omnejd. Det är en expansiv region och vi har en del i pipeline, säger Ulf Liljedahl. 

Industriverksamheten i Volitos portfölj består av sex företag i Sverige, Finland och Norge, inriktade på system, aggregat och komponenter till bland annat marin hydraulik. Ett av bolagen med skånsk närvaro är HydX, som i år fusionerades med Hydro-Swede.

– Industriverksamheten är under uppbyggnad och kan ses som ett paraply. Den kan mycket väl fyllas på med närliggande teknik, men det är lite tidigt att säga något om det nu, menar Liljedahl.

Andelarna i Peab, där man är näst största ägare efter familjen Paulsson, och Bulten där man är störst med drygt 20 procent, avser Volito behålla oförändrat. 

Volito är ett dotterbolag i Axel Granlunds företagskonsortium och omsatte knappt 420 miljoner kronor förra året. Det samlade värdet på Volitoportföljen uppgår till 4,4 miljarder, varav fastigheterna står för ungefär hälften. Utöver Volito har flygverksamheten ägts till mindre del av Goldman Sachs.

Jennie Lorentsson

Malmöbaserade Volitosfären håller stegvis på att göra sig av med sin flygverksamhet. Vid årsskiftet ska hela flygplansflottan var såld.  Vid […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.