fredag 19 april 2024

inloggad som

Volito säljer av flygverksamheten

Malmöbaserade Volitosfären håller stegvis på att göra sig av med sin flygverksamhet. Vid årsskiftet ska hela flygplansflottan var såld. 

Vid utgången av förra året bestod flygleasingverksamheten av 18 flygplan och Volito Aviation-koncernen värderades till en halv miljard kronor. Avyttringen av affärsverksamheten är en del i Volitos strategi att konsolidera sina innehav.

– Vi har redan avyttrat större delen av vår flotta och det finns förutsättningar för att resten blir sålt före årets slut. Volito lämnar det benet när vi går in i 2016. Anledningen är att det finns en vilja från våra ägare och styrelse att konsolidera och kraftsamla för framtiden, säger Ulf Liljedahl, som tillträdde vd-posten i mars. 

Varför valde ni bort flyget, en inkomstbringande affär som varit med sedan starten 1991?

ulf_liljedahl– Flyget har absolut varit en bra investering för Volito, men mantrat i Volito är att hela tiden öka avkastningen och väga den mot de risker som finns. Vi bedömer att det finns bättre förutsättningar inom både fastigheter och våra industriinnehav framåt.

Den verksamhet som Volito nu lägger sitt fokus på är fastigheter, industri och innehaven i Peab och Bulten. 

– Vi får se vad flygförsäljningen leder till, men vi kommer inte förbli i den här statusen. Vi ska i första hand växa och expandera inom fastigheter och industri, säger Liljedahl till Rapidus. 

Fastighetsinnehavet består av runt 25 kommersiella fastigheter i Malmöområdet. Det senaste förvärvet gjordes i somras, ett kontorshus på Södra Förstadsgatan som kostade strax under 100 miljoner kronor.

– Vi fortsätter att expandera i Malmö med omnejd. Det är en expansiv region och vi har en del i pipeline, säger Ulf Liljedahl. 

Industriverksamheten i Volitos portfölj består av sex företag i Sverige, Finland och Norge, inriktade på system, aggregat och komponenter till bland annat marin hydraulik. Ett av bolagen med skånsk närvaro är HydX, som i år fusionerades med Hydro-Swede.

– Industriverksamheten är under uppbyggnad och kan ses som ett paraply. Den kan mycket väl fyllas på med närliggande teknik, men det är lite tidigt att säga något om det nu, menar Liljedahl.

Andelarna i Peab, där man är näst största ägare efter familjen Paulsson, och Bulten där man är störst med drygt 20 procent, avser Volito behålla oförändrat. 

Volito är ett dotterbolag i Axel Granlunds företagskonsortium och omsatte knappt 420 miljoner kronor förra året. Det samlade värdet på Volitoportföljen uppgår till 4,4 miljarder, varav fastigheterna står för ungefär hälften. Utöver Volito har flygverksamheten ägts till mindre del av Goldman Sachs.

Jennie Lorentsson

Malmöbaserade Volitosfären håller stegvis på att göra sig av med sin flygverksamhet. Vid årsskiftet ska hela flygplansflottan var såld.  Vid […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.